ΚΥΠΡΟΣ

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Οι οδηγίες του Ιωαννίδη με έσωσαν στο Μαρί»

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Οι οδηγίες του Ιωαννίδη με έσωσαν στο Μαρί»

Ακόμη μια μαρτυρία συγκλονίζει με τις λεπτομερείς αναφορές για την μοιραία 11η Ιουλίου 2011, ημέρα της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Πρόκειται για την κατάθεση του νυν Διοικητή Ναυτικού, Αντιπλοίαρχου Κυριάκου Ποχάνη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις τελευταίες οδηγίες που έλαβε από τον Ανδρέα Ιωαννίδη, που ουσιαστικά του έσωσε τη ζωή.

Ο Κυριάκος Ποχάνης κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν Διευθυντής Επιχειρήσεων της διοίκησης Ναυτικού. Την 11η Ιουλίου έφτασε στην Ναυτική βάση γύρω στις 5:20 και συνάντησε τον Διοικητή του, Ανδρέα Ιωαννίδη, στο φυλάκιο 3. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν από τις σπάνιες φορές που είδε τον Ανδρέα Ιωαννίδη προβληματισμένο, σκεπτικό και στενοχωρημένο.

Οι τελευταίες κουβέντες του Ανδρέα Ιωαννίδη, ήταν κατά λέξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, «τηλεφώνησα ήδη στον Αρχηγό του ΓΕΕΦ για να στείλει δύο ελικόπτερα, η πυροσβεστική δεν μπορεί να επέμβει», δείχνοντας προς το μέρος που βρισκόταν το πυροσβεστικό όχημα, με τους πυροσβέστες οι οποίοι έχασαν στη συνέχεια τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Ανδρέας Ιωαννίδης του είπε «δεν υπάρχει λόγος να βρισκόμαστε και οι δύο εδώ, πήγαινε στο θάλαμο επιχειρήσεων, να τηλεφωνήσεις ξανά στο ΓΕΕΦ να στείλουν δύο ελικόπτερα».

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με την κατάθεση του, υπάκουσε στις οδηγίες του διοικητή του, επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας του ΓΕΕΦ, του μετέφερε τις οδηγίες του Ανδρέα Ιωαννίδη για να λάβει την απάντηση ότι το ΓΕΕΦ ήταν ενήμερο και εργαζόταν επί τούτου.

Δύο με τρία λεπτά μετά, πρόσθεσε ο μάρτυρας, άκουσε και ένοιωσε την έκρηξη. Στην συνέχεια καλούσε στα κινητά τους τηλέφωνα τον Διοικητή Ανδρέα Ιωαννίδη όσο και τον Διοικητή της βάσης, Λάμπρο Λάμπρου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Μεταξύ άλλων , ο Αντιπλοίαρχος κατέθεσε ότι το 2009 του δόθηκαν οδηγίες από το ΓΕΕΦ για εκπόνησης σχεδίου ασφαλείας, το οποίο όμως ουσιαστικά αφορούσε τη φρούρηση των εμπορευματοκιβωτίων εντός της Ναυτικής βάσης και μάλιστα ο Ανδρέας Ιωαννίδης το είχε χαρακτηρίσει ως «φρούρηση ελκυστικού υλικού υψίστης σημασίας».

Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του Λοχία της ΕΜΑΚ, Λουκά Κοσμά, ο οποίος ήταν ο βοηθός υπεύθυνος της «ερυθράς αλλαγής», την οποία διαδέχθηκε στην υπηρεσία της 10ης προς 11η Ιουλίου η αδικοχαμένη ομάδα της ΕΜΑΚ.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ