ΚΥΠΡΟΣ

Το κυπριακό μνημόνιο ενώπιον του Eurogroup

Το κυπριακό μνημόνιο ενώπιον του Eurogroup

Το Κυπριακό μνημόνιο θα τεθεί σε σημερινή συνεδρία του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα μέχρι την επόμενη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Όπως είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, η συζήτηση για την Κύπρο στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, με την ουσιαστική συζήτηση πάνω στο κυπριακό Μνημόνιο να τοποθετείται στη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι παρά την εκκρεμότητα της τελικής έκθεσης της PIMCO, η Κύπρος θα συνεχίσει με την ολοκλήρωση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, του Μνημονίου. Το τελικό πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την τελική εκτίμηση για τις τράπεζες, διαδικαστικά όμως υπάρχουν εργασίες που μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σιαρλή.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διαφανούν από την ενδιάμεση έκθεση της PIMCO, στις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η τελική έκθεση της PIMCO αναμένεται ότι θα δοθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Επίσης, στις 6 Δεκεμβρίου, θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής 20 νομοσχέδια που σχετίζονται με την εφαρμογή του Μνημονίου, με τον Βάσο Σιαρλή να λέει ότι αναμένει την ψήφιση των μέτρων αυτών έως τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup.

ΠΗΓΗ iCyprus