ΚΥΠΡΟΣ

Για τη Μόσχα, η Λευκωσία είναι πιθανόν να μην χρειάζεται ρωσικό δάνειο

Για τη Μόσχα, η Λευκωσία είναι πιθανόν να μην χρειάζεται ρωσικό δάνειο

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος είναι πιθανόν να μην χρειάζεται το δάνειο των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε το καλοκαίρι η Λευκωσία από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά με ένα ενδεχόμενο ρωσικό δάνειο, ο υπουργός, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία, απάντησε: «Το πιθανότερο είναι πως δεν είναι απαραίτητο». «Η Κύπρος συμφώνησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λάβει μια χρηματοδότηση με ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει χωρίς ρωσική συμμετοχή», πρόσθεσε.

Η Ρωσία χορήγησε πέρυσι στην Κύπρο, η οποία πλήττεται σοβαρά από την ελληνική κρίση, ένα δάνειο 2,5 δισεκ. ευρώ. Η Λευκωσία ζήτησε τον Αύγουστο 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Στα τέλη Νοεμβρίου, η τρόικα των διεθνών δανειστών ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε «καρποφόρες» συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία υπολογίζει πως χρειάζεται 17 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών για να στηρίξει την οικονομία και τις τράπεζές της.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να γίνει και άλλη πρόοδος. Περίπου 50.000 Ρώσοι κατοικούν στην Κύπρο, όπου αποτελούν το 5% του πληθυσμού.