Περιφερειακές εκλογές 2014: Χάνει δύο έδρες ο Τατούλης

Μύκονος-Αυτός είναι πανηγυρισμός: Έτσι γιόρτασε τη νίκη του υποψήφιος (vid)

Ευρωεκλογές 2014: Αγρότες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές έκριναν την κάλπη

Δήμος Πειραιά: Όλα τα ονόματα του νέου δημοτικού συμβουλίου

Στην κορυφή η Εύα Καϊλή - Δείτε ποιοι είναι οι 21 νέοι ευρωβουλευτές

ΚΥΠΡΟΣ

Στη Κυπριακή Βουλή 20 νομοσχέδια-καταιγίδες...για φορολογούμενους
Κατατίθενται από την Κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για να τεθούν ενώπιον της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος, γύρω στα είκοσι νομοσχέδια, που σχετίζονται με την εφαρμογή του μνημονίου το οποίο έχουν καταρχήν συμφωνήσει Κυβέρνηση και Τρόικα.

 Τα νομοσχέδια αποτελούν προϋπόθεση για να ενισχυθεί η θέση της Κύπρου κατά τη συνεδρία του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου στην οποία θα συζητηθεί το κυπριακό μνημόνιο.

Η αύξηση της φορολογίας σε καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα και πετρελαιοειδή, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των απολαβών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα και η μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, η επέκταση της έκτακτης εισφοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η τροποποίηση του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα νομοσχέδια που κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν: τον νόμο που τροποποιεί τον Περί Εταιρειών Νόμο του 2011 και προβλέπει υποχρεωτική καταβολή τέλους 350 ευρώ για όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Κυπριακό Μητρώο Εταιρειών, χωρίς καμία εξαίρεση.

 Το νόμο που τροποποιεί τον Περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμο, βάσει του οποίου αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,095% στο 0,11%.

Επίσης, στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμους του 2004 έως 2011 και προβλέπει αύξηση της φορολογίας σε καπνά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και μπύρες, καθώς και αύξηση για πετρελαιοειδή και βενζίνη κατά 0,07 σεντ από 1ης Ιανουαρίου 2013 και κατά 0,05 σεντ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

 Για το θέμα, αναφέρεται ότι θα γίνει διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών με τη Βουλή και τους αρχηγούς των κομμάτων.

 Εξάλλου, στο νόμο που τροποποιεί τον Περί ΦΠΑ Νόμο προβλέπεται αύξηση του κανονικού συντελεστή σε 18% από 1ης Ιανουαρίου 2013 και σε 19% από 1ης Ιανουαρίου του 2014, καθώς και αύξηση του μειωμένου συντελεστή σε 9% από 1ης Ιανουαρίου 2014. Για το θέμα επίσης αναφέρεται ότι θα γίνει διαβούλευση.

 Μεταξύ των νομοσχεδίων αναφέρεται, εξάλλου, ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμους του 1980 έως 2011.

Ως ξεχωριστό νομοσχέδιο σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο θα γίνει νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στα πλαίσια της υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους.

Επίσης, στον νόμο που τροποποιεί τους Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους του 2002 έως 2011, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ύψους επιδόματος τέκνου κατά 9%, επέκταση της περιόδου μη αύξησης του επιδόματος μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2017 και διαφοροποίηση του τρόπου αναπροσαρμογής του επιδόματος από 1ης Ιανουαρίου 2017 με βάση την ΑΤΑ.

 Ακόμη, στον νόμο που τροποποιεί τους Περί Παροχής Επιδόματος Μάνας Νόμους του 2003 έως 2010, προβλέπεται, βάση του νομοσχεδίου κατάργηση του επιδόματος μάνας. Άλλο νομοσχέδιο αφορά τον νόμο που τροποποιεί τον Περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμο του 2011.

 Επίσης, προωθείται κατάργηση του δικαιώματος αγοράς αφορολόγητου οχήματος από ιδιώτες, αξιωματούχους και εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες κρατικούς υπαλλήλους.

 Ακόμη, στο νόμο που τροποποιεί τους Περί Κανονικών Ασφαλίσεων Νόμους του 2010 μέχρι 2012, προωθούνται τροποποιήσεις που αφορούν την εφ’ όρου ζωής αναλογιστική μείωση τους ύψους της σύνταξης γήρατος στην περίπτωση που αυτή αρχίζει να καταβάλλεται πριν το 65ο έτος, καθώς και την απάλειψη της αύξησης των συντάξεων γήρατος, ανικανότητας και αναπηρίας για εξαρτώμενη σύζυγο στην περίπτωση που αυτή εργάζεται.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος γάμου και μείωση του βοηθήματος κηδείας και του επιδόματος μητρότητας.

 Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά τον νόμο που τροποποιεί τους Περί Χορήγησης Κοινωνικής Σύνταξης Νόμους του 1995 μέχρι 2005. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται ο περί φορολογίας των κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από το Κρατικό Λαχείο νόμος του 2012.

 Ακολουθεί ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 1980 έως 2012.

 Άλλο νομοσχέδιο προβλέπει τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των Βουλευτών για τα έτη 2012-2016.

Στο νόμο που τροποποιεί τους Περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (γενικές αρχές) Νόμους του 2011 έως 2012, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των περιοδικών εισφορών των αξιωματούχων από 2% σε 3% από 1ης Ιανουαρίου 2013, που δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή άλλο σχέδιο.

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται επίσης η μη επιστροφή των εν λόγω εισφορών κατά αναλογία της ρύθμισης που προωθείται και για τους κρατικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι και για το θέμα αυτό θα γίνει διαβούλευση.

Εξάλλου, στη λίστα των προς ψήφιση νομοσχεδίων περιλαμβάνεται και ο νόμος που προνοεί τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακολούθως, προβλέπεται με άλλο νομοσχέδιο η επέκταση της έκτακτης εισφοράς των εργοδοτούμενων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, αναλόγως των απολαβών.  

Ξεχωριστό νομοσχέδιο αφορά παρόμοια επέκταση της έκτακτης εισφοράς για τους εργοδοτούμενους, συνταξιούχους και αυτοτελώς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπεται εξάλλου η εφαρμογή συνεχούς ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, κατάργηση του απογεύματος της Τετάρτης με παράλληλη μεταφορά της ώρας έναρξης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας κατά μισή ώρα αργότερα (8πμ αντί 7.30μπ), καθώς και η επέκταση του ελαστικού ωραρίου από μισή σε μία ώρα.

πηγη icyprus

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

 1. Κηδεύεται ένας ακόμη αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής Κηδεύεται ένας ακόμη αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής

  Από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο συνοικισμό Λατσιών θα τελεσθεί στις 15.30 η κηδεία ενός ακόμα αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής.

  ΚΥΠΡΟΣ 21/09/2014 09:59
 2. Κύπρος: Καμία κωλυσιεργεία στο θέμα του Φουάτ Αλ Ζαγιάτ Κύπρος: Καμία κωλυσιεργεία στο θέμα του Φουάτ Αλ Ζαγιάτ

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη σημερινή είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, με τίτλο: «Σιωπή των κυπριακών αρχών για τον φυγόδικο στην Ελλάδα, Φουάτ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση αγοράς των TOR-Μ1», τονίζει εμφατικά ότι δεν υπήρξε κωλυσιεργία των κυπριακών διωκτικών Αρχών.

  ΚΥΠΡΟΣ 21/09/2014 02:21
 3. Μαθητές ξύρισαν τα κεφάλια τους για συμπαράσταση σε καρκινοπαθή συμμαθητή τους Μαθητές ξύρισαν τα κεφάλια τους για συμπαράσταση σε καρκινοπαθή συμμαθητή τους

  Σε ένδειξη συμπαράστασης προς 12χρονο συμμαθητή τους, που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, περισσότεροι από 100 μαθητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου ξύρισαν τα κεφάλια τους.

  ΚΥΠΡΟΣ 20/09/2014 20:37
 4. Στη Νέα Υόρκη ο Αναστασιάδης για το ΣΑ του ΟΗΕ Στη Νέα Υόρκη ο Αναστασιάδης για το ΣΑ του ΟΗΕ

  Στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου όπου θα προσφωνήσει την 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει αριθμό επαφών με ηγέτες κρατών και άλλους αξιωματούχους μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

  ΚΥΠΡΟΣ 19/09/2014 17:12
 5. Υπογράφηκε η κυβερνητική εγγύηση για Τράπεζα Κύπρου Υπογράφηκε η κυβερνητική εγγύηση για Τράπεζα Κύπρου

  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ανανέωσε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Κύπρου διαθέτοντας, με κυβερνητικές εγγυήσεις, €50 εκ για δανεισμό κυρίως Μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου.

  ΚΥΠΡΟΣ 19/09/2014 13:21

open

Close

Newsbomb.gr © 2010 - 2014 - All Rights Reserved | Επικοινωνία | Σχετικά με Εμάς | Όροι Χρήσης | Sitemap
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που διαφημίζει η DPG DIGITAL MEDIA.