ΚΥΠΡΟΣ

Νομική υποχρέωση του εργοδότη η καταβολή του 13ου μισθού

Νομική υποχρέωση του εργοδότη η καταβολή του 13ου μισθού

Ανακοίνωση για το 13ο μισθό αναμένεται να εκδώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο θα προειδοποιεί με ποινικές διώξεις όσους εργοδότες δεν παραχωρήσουν το 13ο.

Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Κώστας Χριστοφίδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι η καταβολή του 13ου μισθού είναι νομική υποχρέωση, αφού αποτελεί μέρος του ετήσιου μισθού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα και ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να τον καταβάλουν.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί εντός των ημερών με κάποιους επαγγελματικούς κλάδους, που αντιμετωπίζουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ύψιστη νομική και ηθική υποχρέωση του εργοδότη χαρακτήρισε την καταβολή του 13ου μισθού ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κυρίτσης απέρριψε τη θέση ότι κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν αν καταβάλουν το 13ο.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εργοδότες πιέζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν κάποιο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θέλουν να πάρουν το 13ο για να βοηθήσουν την επιχείρηση. Πρόκειται, πρόσθεσε, για εκβιαστική ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να σταθεί νομικά.

Κάλεσε τους εργαζομένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τέτοιο δίλημμα να μην υπογράφουν και να απευθύνονται στις συντεχνίες για συμβουλή και βοήθεια.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ