ΚΥΠΡΟΣ

Εκατοντάδες φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω κρίσης

Εκατοντάδες φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω κρίσης

Αντιμέτωπα με το απάνθρωπο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και ορισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι αυτό διότι ολοένα και περισσότεροι φοιτητές τους, που σπουδάζουν σε διάφορα έτη και προγράμματα, ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειές τους, να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Κατάσταση ή μάλλον φαινόμενο, όπως εξελίσσεται, που οδηγεί τα πανεπιστήμια στο να δώσουν παράταση στην αποπληρωμή ή κάποιες άλλες διευκολύνσεις είτε ακόμα και να θέσουν θέμα μισθών του προσωπικού τους. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ενημέρωσε το προσωπικό του, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς, ότι εξετάζει διάφορα σενάρια ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει οικονομικά καθώς πολλοί φοιτητές του διακόπτουν τις σπουδές τους ή απλά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν από μειώσεις μισθών της τάξης του 25% μέχρι και στοχευμένες απολύσεις, σε περίπτωση που η κατάσταση με τη ρευστότητά του δεν βελτιωθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Πάντως, μιλώντας ο «Φιλελεύθερος» και με άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια προκύπτει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, με τους φοιτητές να δυσκολεύονται απίστευτα στο να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Μια κατάσταση που τείνει να μετατραπεί σε ένα συνεχές άγχος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι όλο και περισσότερα νέα παιδιά να αναγκάζονται να διακόπτουν τις σπουδές τους, να μην πηγαίνουν στα μαθήματά τους επειδή δεν είναι πληρωμένα τα δίδακτρα και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους μέσα από παρατάσεις, εκπτώσεις ή ακόμα και προσφορά υποτροφιών.