ΚΥΠΡΟΣ

Κρίσιμες εξελίξεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ

Κρίσιμες εξελίξεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ

Πολύ κοντά σε συμφωνίες με τις Total και ΕΝΙ βρίσκεται το Υπουργείο Εμπορίου, που συνεχίζει αυτήν την εβδομάδα εντατικά τις διαπραγματεύσεις για να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων σε σχέση με το φυσικό αέριο φαίνεται πως είναι η βδομάδα που διανύουμε. Από χθες το Υπουργείο Εμπορίου μπήκε σε τροχιά εντατικών διαπραγματεύσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες με σκοπό την παραχώρηση άδειας ερευνητικής γεώτρησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες διεξήχθη διαπραγμάτευση με τη γαλλική Total για τα οικόπεδα 10 και 11, ενώ σήμερα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ιταλική ENI για τα οικόπεδα 2, 3 και 9.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με τον β’ γύρο αδειοδοτήσεων βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Όπως είπε, εκείνο που πρέπει να ολοκληρώσουμε άμεσα είναι το συμβόλαιο του αναλογικού καταμερισμού, το οποίο θα βασίζεται στο πρότυπο συμβόλαιο που δημοσιεύθηκε κατά την ανακοίνωση του β' γύρου αδειοδοτήσεων. «Πρέπει να πω πως βρισκόμαστε σχεδόν στο τελικό στάδιο, υπάρχουν κάποιες πρόνοιες που ακόμα συζητούνται. Παράλληλα, όμως, συζητάμε και τα ζητήματα του τεμαχίου 10 σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, γιατί οι συζητήσεις για το 11 ξεκίνησαν εδώ και καιρό, και αύριο (σήμερα) όταν θα συναντηθούν εκ νέου με τους νομικούς μας συμβούλους για να δουν κάποιες πρόνοιες των συμβολαίων. Η Total αναμένουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα μας απαντήσει σε κάποιες από τις προτάσεις που είχαμε σήμερα (χθες) και θα επανέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ