ΚΥΠΡΟΣ

«Τουρκία και Τουρκοκύπριοι σκάβουν μόνοι το λάκκο τους»

«Τουρκία και Τουρκοκύπριοι σκάβουν μόνοι το λάκκο τους»

«Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι σκάβουν μόνοι τον τάφο τους», δήλωσε σε σημερινή της συνέντευξη η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα να μην επιδιώκει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

«Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, κυρίως στους ισλαμικούς κύκλους, θα δυσχεράνουν πολύ την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Η συνέντευξη με τίτλο «Αν άρουμε όλα τα εμπόδια, η Τουρκία θα λάβει λάθος μήνυμα», επικεντρώνεται κυρίως στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε συνδυασμό και με τις τουρκικές απειλές σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις που θέτει η Κύπρος για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η Κύπρια υπουργός τονίζει ότι η Λευκωσία μπλόκαρε το εν λόγω κεφάλαιο πριν τρία χρόνια, όταν η Τουρκία ξεκίνησε να απειλεί την Κύπρο με αφορμή τις έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπογραμμίζει δε, πως από το Δεκέμβριο του 2009 η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, καθώς η Τουρκία όχι μόνο αμφισβητεί συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου παραβιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και με την διενέργεια σεισμολογικών ερευνών, αλλά απειλεί πλέον και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες έλαβαν μέρος στο δεύτερο γύρο της αδειοδότησης.

«Ως εκ τούτου είναι αδύνατο για την Κύπρο να συναινέσει στο άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», τονίζει η κα Κοζάκου και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία η ίδια μπορεί να μην έχει προσχωρήσει, υποχρεούται όμως να τη σεβαστεί.

Όπως παρατηρεί η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει τη στάση της, διότι, αν η Κύπρος άρει όλα τα εμπόδια και ανοίξει όλα τα κεφάλαια, τότε η Τουρκία θα λάβει το λάθος μήνυμα και θα συνεχίσει να παρενοχλεί και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς», σημειώνει και προσθέτει ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη αγορά και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο».