ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στα €9 δισ. ρίχνει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης η Pimco

Κύπρος: Στα €9 δισ. ρίχνει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης η Pimco

Προς τα κάτω φαίνεται πως αναθεωρεί η Pimco το ακραίο σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες περιόρισε κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που θα χρειαστεί, αντί για 10 δισ.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαραθώνια συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής, αρμόδιας για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκπρόσωποι της Pimco αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τα γραφεία των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή για να συζητήσουν με τις ηγεσίες τους τα στοιχεία των δανείων που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, στοιχεία για τα συγκεκριμένα δάνεια ζήτησαν χθες Τρίτη και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τους διεθνείς πιστωτές.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την ευρύτερη εξέταση των παραδοχών και της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησε η Pimco για να καταλήξει στο ποσό ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, με βάση το βασικό και κυρίως με βάση το ακραίο σενάριο.

Στο μεταξύ, τα μη κυπριακά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το νησί με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται κατά το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κυπριακή πλευρά ζήτησε από τη Συντονιστική Επιτροπή όπως υπάρξει κάποια ενημέρωση στις 18 Ιανουαρίου σε σχέση με την εξέλιξη του διαγνωστικού ελέγχου που να είναι προς δημοσίευση και αναμένει την απόφαση της Επιτροπής.