ΚΥΠΡΟΣ

Τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου έβαλαν στο μάτι οι Γερμανοί

Τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου έβαλαν στο μάτι οι Γερμανοί

H Deutsche Bank συνδέει τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου με τη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Η σκόπιμη καθυστέρηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, να ασχοληθούν με το πρόβλημα της Κύπρου, έχει ευρύτερες προεκτάσεις.

Επιχειρείται εντέχνως, να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι των δανειστών αλλά κυρίως οι επιδιώξεις του Βερολίνου.

Οι τελευταίες αναδεικνύονται απροκάλυπτα μέσα από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Deutsche Bank, που ειναι βέβαιο ότι απηχούν τόσο τις θέσεις της κ. Μέρκελ όσο και της ΕΚΤ.

Στην έκθεση της Deutsche Bank αναφέρεται ότι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, παρά τα μέτρα λιτότητας και περικοπών θα καταστήσει μη βιώσιμο, το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απορρίπτοντας, εκ των προτέρων, κάθε ιδέα για κούρεμα ή απομείωση του χρέους, η Deutsche Bank,απροκάλυπτα πλέον, θέτει θέμα δέσμευσης των εσόδων από το φυσικό αέριο της Κύπρου, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να υπάρξει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Γερμανοί δεν βιάζονται ιδιαίτερα, θεωρούν ότι ο χρόνος που περνάει στραγγαλίζει τα αποθέματα ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να επιβάλλουν τους όρους τους.

Θέλουν μάλιστα η δανειακή σύμβαση να υπογραφεί με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές. Είναι γνωστό ότι επιθυμούν την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη και τη συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που πιστεύουν ότι θα δώσει δημοκρατική νομιμοποίηση στα μέτρα λιτότητας και περικοπών που θα επιβληθούν στην Κύπρο.

Κυρίως όμως θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας πολιτικός με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν κοινό κώδικα επικοινωνίας, όπως απέκτησαν και με τον Αντώνη Σαμαρά στη χώρα μας.