ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης σε Milliyet:Θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Κασουλίδης σε Milliyet:Θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Νέες ιδέες, νέες πρωτοβουλίες και νέες μεθοδεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, προαναγγέλλει υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» (Milliyet), ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο προτίθεται να χαράξει «ένα διαφορετικό προφίλ» και να αλλάξει μεθόδους στις διαπραγματεύσεις. «Είναι ολοφάνερο πως οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα δεν οδήγησαν πουθενά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξετάσουμε το πώς θα γίνουν οι νέες συνομιλίες», λέει ο Κύπριος υπουργός στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Γκιουβέν Οζάλπ και προσθέτει:

«Μπορούν να καθοριστούν και ειδικοί εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες. Επειδή στις συνομιλίες δεν θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι κοινότητες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Μέχρι τώρα «κρυβόμαστε πίσω από την ψευδαίσθηση (illusion) ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις δύο κοινότητες, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί να συνεχίσουμε συμπεριφερόμενοι σαν να είναι τα πάντα εξαρτημένα από τις δύο κοινότητες; Γιατί να μην συγκεντρωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές;», αναρωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης, διευκρινίζοντας ότι προτείνει ένα νέο ξεκίνημα από την άποψη της μεθοδολογίας και όχι από την άποψη του περιεχομένου των συνομιλιών. «Από πλευράς περιεχομένου δεν σκεπτόμαστε να αρχίσουμε από το μηδέν», λέει και επαναλαμβάνει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις «θα επιφέρει οφέλη».

«Δεν έχουμε προκαταρκτικούς όρους, είμαστε ανοικτοί σε κάθε άποψη και πρόταση. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένο αποτέλεσμα και αυτό επιθυμούμε», λέει ο υπουργός και σημειώνοντας πως «όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν λογικά» τονίζει: «Αν μείνουμε μακριά από πράγματα όπως οι κόκκινες γραμμές, θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε». Ο κ. Κασουλίδης ζητάει και από την ΕΕ να βοηθήσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών «διότι οι ρυθμίσεις αναφορικά με την Κύπρο στο μέλλον θα έχουν ταυτόχρονα σχέση με το κεκτημένο της ΕΕ».

«Τους προσεχείς μήνες θα έλθουν στην επικαιρότητα πρωτοβουλίες που θα στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία», αναφέρει σημειώνοντας πως ελπίζει «να έχουμε μηνύματα και από την Τουρκία», και τονίζει ότι το θέμα δεν είναι μόνο το Κυπριακό. «Πρόκειται για μια πολύ πιο μεγάλη εικόνα. Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση τις ανοικτές προσεγγίσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς εμάς», προσθέτει.

Ο Κύπριος υπουργός επισημαίνει, επίσης, ότι η διατύπωση από την τουρκική πλευρά μιας λύσης με δύο κράτη που θα συνυπάρχουν κάτω από μια κοινή σκέπη δεν είναι αποδεκτή και επαναλαμβάνει ότι η λύση πρέπει να είναι ομοσπονδιακή. Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε δεχθεί το σχέδιο Ανάν το 2004, ο κ. Κασουλίδης σημειώνει: «Κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει την απόφαση του λαού και δεν μπορεί να την προσπεράσει. Αλλά όπως είπα υπάρχει καλή πρόθεση».