ΚΥΠΡΟΣ

SZ για Κύπρο: «Νησί στην καταιγίδα»

SZ για Κύπρο: «Νησί στην καταιγίδα»

«Νησί στην καταιγίδα» είναι ο τίτλος άρθρου της Südeutsche Zeitung για την κατάσταση στην Κύπρο μετά την απόφαση των Βρυξελλών για έκτακτη επιβάρυνση των καταθέσεων.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια των Κυπρίων, αλλά και την αντίσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι επενδυτές θα έχαναν από ένα κούρεμα των καταθέσεων δισεκατομμύρια. Χωρίς, όμως, τη βοήθεια του Κρεμλίνου η Κύπρος δεν είναι σε θέση να βγει από την κρίση».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «...οι Κύπριοι βουλευτές δεν προτίθενται να καταβάλουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Η αντιπολίτευση είναι ενωμένη κατά της απόφασης των Βρυξελλών. Μέχρι να καταλήξουν οι βουλευτές οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν -τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη- κλειστές, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα καταστήματα συνεχίζουν να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες και στα ΑΤΜ είναι δυνατή η ανάληψη μικροποσών. Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι έχουν προμηθευτεί μετρητά. Σε αντίθεση με την Κυριακή, χθες δεν σχηματίζονταν πια ουρές μπροστά στις κυπριακές τράπεζες».