ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ναυτική βάση και μερίδιο στο αέριο ζητούν οι Ρώσοι

Κύπρος: Ναυτική βάση και μερίδιο στο αέριο ζητούν οι Ρώσοι

Μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου φέρονται να ζητούν οι Ρώσοι προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα με 5,8 δισ. ευρώ και να αγοράσουν μερίδια του τραπεζών της χώρας.

Εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο φέρεται ούτως ή άλλως οι Ρώσοι να το παρέχουν, θέλουν να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Μάλιστα, μερικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείρισή του, αν και μάλλον είναι υπερβολικά του νούμερα αυτά και κατασκευή σταθμού υγροποίησης στη Μεγαλόνησο ελεγχόμενο από εκείνους.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες φήμες θέλουν τη Ρωσία να ζητά να γίνεται ανεφοδιασμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Πάφου, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Today, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διατάξει την παρουσία μόνιμου στόλου έξω από την Κύπρο!

Ανάλογο σενάριο σχετικά με τις απαιτήσεις των Ρώσων μας «αποκάλυψε» μέσω Twitter ο Nουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι εκτός από πρόσβαση στο φυσικό αέριο επιθυμεί να δημιουργήσει και μια στρατιωτική ναυτική βάση στο νησί.

Επίσης, σύμφωνα δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σκοπεύει να συνδυάσει την βοήθεια στην Κύπρο με την αποκάλυψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών, των στοιχείων των ιδιοκτητών ρωσικών εταιρειών, που ιδρύθηκαν στο νησί.

Ο Ρώσος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ σε συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για κατ' αρχήν συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου σε Ρώσους επενδυτές. Εάν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί, θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία φέρεται να είναι προφορική καθότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμα τα απαραίτητα συμφωνητικά, όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου.

Στην αντίπερα όχθη, οι Κύπριοι έχουν να αντιμετωπίσουν την άμεση ή έμμεση διάλυση του βασικού πυλώνα της οικονομίας τους που είναι το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα και επιζητά η Γερμανία, ώστε να καταλήξουν οι καταθέσεις της Μεγαλονήσου στις ελεγχόμενες από την Γερμανία τράπεζες της Λετονίας και βεβαίως εάν υπογράψουν μνημόνιο να βρεθούν και εκείνοι σε δεύτερο χρόνο με εγγυήσεις έναντι των κοιτασμάτων τους στου «εταίρους», που αποτελεί και το κυρίως «πιάτο» της υπόθεσης!