ΚΥΠΡΟΣ

«Στεγνώνει» από ρευστό η Κύπρος

«Στεγνώνει» από ρευστό η Κύπρος

Ορατός ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης -Αδυνατούν να εφοδιάσουν τα καταστήματα τους οι έμποροι

Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές μέχρι την Τρίτη, η αγορά της Κύπρου «στεγνώνει» από ρευστό και οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο και η αισιοδοξία που επικρατούσε χθες σε όλη τη Μεγαλόνησο μετά το «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων, έχει δώσει σήμερα τη θέση της στον προβληματισμό και την αβεβαιότητα.

Οι έμποροι αδυνατούν να εφοδιάσουν τα καταστήματα τους καθώς κανείς από τους προμηθευτές δεν δέχεται επιταγές. Παράλληλα οι καταναλωτές που παίρνουν χρήματα με το σταγονόμετρο από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.

Η αγορά σταδιακά ξεμένει από ρευστό, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα αρχίζουν να τελειώνουν και τα καύσιμα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Στα ταχυδρομεία επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς η αποστολή χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες μπορεί να γίνει μόνο μέσω ταχυδρομείων. Γονείς που επιθυμούν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό περιμένουν στην ουρά για να καταφέρουν να στείλουν έστω και λίγα ευρώ.

Δεν θα κοπεί το ρεύμα

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις Τράπεζες, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διευκρινίζει ότι δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία του Οργανισμού όπως αναστείλουν μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως το πρόγραμμα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μη πληρωμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, ορισμένες διακοπές που έγιναν το τελευταίο διήμερο δεν αφορούσαν διακοπή για μη πληρωμή «αλλά διακοπή παράνομης και αυθαίρετης σύνδεσης στο δίκτυο της Αρχής η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα και για την οποία βέβαια δεν γίνεται η σχετική καταγραφή ενέργειας».