ΚΥΠΡΟΣ

Έκανε πίσω ο Ντάισελμπλουμ μετά το σάλο

Έκανε πίσω ο Ντάισελμπλουμ μετά το σάλο

Ανασκεύασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσή του ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες τις Ευρωζώνης με εύθραυστες οικονομίες.

Σε συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους.

Οι δηλώσεις του αυτές έφεραν αναστάτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πτώση παρά το θετικό άνοιγμα μετά την συμφωνία στο Eurogroup.

Επίσης, το ευρώ επιτάχυνε την πτώση του, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν το ευρώ στα 1,2830 δολάρια, γύρω στις 19.15 ώρα Κύπρου, μια υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη από το επίπεδο του ευρώ στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο κατόπιν, γύρω στις 19.40 ώρα Κύπρου, το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του στα 1,2856 δολάρια.

ΠΗΓΗ icyprus