ΚΥΠΡΟΣ

Το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Κύπρο για 1 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Κύπρο για 1 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Κύπρο για 1 δισ. ευρώ...

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πρόθυμο να παραχωρήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία δάνειο ύψους περίπου ενός δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης της χώρας με την «τρόικα» διεθνών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Τη σχετική είδηση δημοσίευσε και το πρακτορείο France Press, παραθέτοντας δήλωση της επίλυσης του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτή η δανειακή συμφωνία, η οποία συνήφθη από τη διεύθυνση του Ταμείου, "θα υποβληθεί στις αρχές Μαΐου προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο", προσθέτει σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

"Ομάδα του προσωπικού του ΔΝΤ πέτυχε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις κυπριακές αρχές για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα υποστηριχθεί από το ΔΝΤ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δηλώνει η Λαγκάρντ.

"Ένα συνδυασμένο χρηματοδοτικό πακέτο 10 δισεκ. ευρώ είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, περιλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς εφαρμόζει τις πολιτικές που χρειάζονται για να αποκατασταθεί η υγεία της οικονομίας και να υπάρξει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές", προσθέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

"Οι κυπριακές αρχές προωθούν ένα φιλόδοξο, πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις", τονίζει η Λαγκάρντ.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την επίτευξη δημοσιονομικής βιοσιμότητας και την οικονομική ανάκαμψη για να διαφυλαχθεί η ευημερία του πληθυσμού, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

"Είναι ένα πρόγραμμα με προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες προσπάθειες από τον κυπριακό πληθυσμό. Πιστεύουμε ότι προσφέρει μια διαρκή και πλήρως χρηματοδοτημένη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και προσφέρει μια βιώσιμη οδό προς μια ανάκαμψη", λέει η Λαγκάρντ.

Η ίδια και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν επισημαίνουν πως "σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται στο δρόμο της Κύπρου".