ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Nέο πολιτικό σχήμα

Κύπρος: Nέο πολιτικό σχήμα

Θεσμική παρουσία με το καλημέρα αποκτά ο νέος πολιτικός φορέας. Ζαχαρίας Κουλίας και Νίκος Κουτσού συντάσσονται με τον Γιώργο Λιλλήκα στην προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος, του οποίου θα αποτελέσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση

Στο υπό ίδρυσιν πολιτικό σχήμα του Γιώργου Λιλλήκα προσχωρούν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Νίκος Κουτσού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», η συμφωνία για προσχώρηση των δύο βουλευτών έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τον Γιώργο Λιλλήκα και στενούς συνεργάτες του, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και προσεγγίσεων, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της δανειακής σύμβασης, ενώ κοινή είναι η αντίληψη για την άμεση διασύνδεση του μνημονίου και των όρων της Τρόικας με τη λύση του Κυπριακού και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

Με δεδομένη αυτήν την εξέλιξη, οι κ. Κουλίας και Κουτσού θα αποτελέσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νέου πολιτικού φορέα, γεγονός που θα του προσφέρει, αφενός, άμεση θεσμική παρουσία και, αφετέρου, τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων στο άμεσο πεδίο παραγωγής και διαμόρφωσης πολιτικής, αλλά και λόγο στο Εθνικό Συμβούλιο. Και αν για τον Ζ. Κουλία αρκεί μια απλή δήλωση ένταξής του στο υπό εκκόλαψιν κίνημα, καθ’ ότι ανεξάρτητος, για τον Ν. Κουτσού προϋποτίθεται η τυπική αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, κάτι το οποίο αναμένεται να πράξει εντός των προσεχών ημερών.

Πάντως, η ένταξη των δύο βουλευτών στον νέο φορέα θεωρείται θεμελιώδης για τον πρώην ΥΠΕΞ, αφού θα προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας, και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, των προϋποθέσεων για τη σύμπηξη μιας πλατιάς αντιμνημονιακής συμμαχίας, με στόχο την αποτροπή έγκρισης του μνημονίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινείται έντονα το τελευταίο διάστημα ο κ. Λιλλήκας, με στόχο «να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε όσες δυνάμεις αντιτίθενται στο μνημόνιο και στην Τρόικα, προκειμένου να υπάρξει, ει δυνατόν, ένας συντονισμός».

Διάλογος με τις άλλες δυνάμεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος για την Προεδρία και οι συνεργάτες του συνεχίζουν τον διάλογο με την ΕΔΕΚ, ενώ ανάλογες επαφές θα επιδιωχθεί να υπάρξουν τόσο με τους Οικολόγους όσο και με το ΑΚΕΛ, «χωρίς να παραγνωρίζονται, βεβαίως, οι τεράστιες ευθύνες του τέως κυβερνώντος κόμματος για την οικονομική καταστροφή». Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας στενός συνεργάτης του κ. Λιλλήκα, «επιδίωξη είναι, αυτός ο διάλογος, να επεκταθεί και να συμπεριλάβει δυνάμεις τόσον εντός όσο και πέραν του κεντρώου χώρου, ακόμη και δυνάμεις στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ που διαφωνούν με το μνημόνιο και την παραμονή στον Μηχανισμό Στήριξης».

Αποτροπή έγκρισης του μνημονίου

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κύριο διακύβευμα για τον Γ. Λιλλήκα είναι η αποτροπή έγκρισης της δανειακής συμφωνίας, «γι’ αυτό στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού αντιμνημονιακού ρεύματος σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών», που να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι του πολιτικού συστήματος, «το οποίο, δυστυχώς, πέρα από την απόρριψη σε επίπεδο ρητορικής, στην πράξη συναίνεσε στις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup», δείχνοντας ότι πόρρω απέχει από το να αποβάλει τη συστημική του παθογένεια. Προς αυτόν τον σκοπό, ο Γ. Λιλλήκας θα πυκνώσει τις επαφές με διάφορα κοινωνικά και επαγγελματικά σύνολα, σε μια καθαρά αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ώστε «η προσπάθεια υπεράσπισης επιμέρους συντεχνιακών συμφερόντων από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες, που παρατηρείται σήμερα, να μετατραπεί σ’ ένα καθολικό αντιμνημονιακό πρόταγμα, που να δημιουργεί τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους απεγκλωβισμού από την Τρόικα».

«Συμμαχία πολιτών»

Συνεχίζοντας τον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες, ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε χθες και προχθές σε ανοικτές συγκεντρώσεις στην Πάφο και στη Λάρνακα αντίστοιχα. Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι «μόνο μια συμμαχία πολιτών μπορεί να ανατρέψει τους ξένους σχεδιασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη ένωσης και οργάνωσης των δυνάμεων «που προασπίζονται την εθνική μας ανεξαρτησία απέναντι στην οικονομική και πολιτική κατοχή της Τρόικας, η οποία», όπως ανέφερε, «μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής εξάρτησης». Κατηγόρησε, παράλληλα, τους κυβερνώντες ότι συμπεριφέρονται ως «υποτακτικοί της Τρόικας», τονίζοντας ότι «η ίδια μέθοδος του τρόμου και των εκβιασμών θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό. Ζούμε», τόνισε, ως λαός, «τις πιο κρίσιμες ώρες της σύγχρονης ιστορίας μας», γι’ αυτό οφείλουμε «να ενώσουμε και να οργανώσουμε όλους όσοι προασπίζονται την Εθνική Ανεξαρτησία», και να «δώσουμε σάρκα και οστά στο Κίνημα της Ανατροπής και της Ελπίδας». Πρέπει, πρόσθεσε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι θα μας βρουν μπροστά τους» και υπογράμμισε ότι μόνο μια συμμαχία πολιτών μπορεί να ανατρέψει όσα σχεδιάζονται εις βάρος της Κύπρου.

«Οργανωμένη καταστροφή»

Σημείωσε, επίσης, ότι «πριν ακόμα υπογραφεί το μνημόνιο (…) υπάλληλοι της Τρόικας επιβάλλουν τις αποφάσεις τους», καταργώντας τις εκλελεγμένες Αρχές και θεσμούς της χώρας. Διερωτήθηκε, ακόμη, γιατί «πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ότι έσωσε την Κύπρο από άτακτη χρεοκοπία», τη στιγμή που οδηγεί τη χώρα σε μια «οργανωμένη καταστροφή», ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «πήγε στο Γιούρογκρουπ χωρίς σχέδιο Β’ (…), χωρίς συμμάχους», επενδύοντας απλώς στις δήθεν φιλικές του σχέσεις με «την κ. Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».Υπέδειξε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος «δεν νομιμοποιείται να υπογράψει το μνημόνιο» και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, «αν όντως διαφωνούν, να ψηφίσουν νόμο για να τεθεί το μνημόνιο σε δημοψήφισμα και ν’ αποφασίσει ο λαός», τον οποίο κάλεσε επίσης να κατέλθει σε μαζικές κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ