ΚΥΠΡΟΣ

Reuters: Ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ

Reuters: Ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ

Την πόρτα εξόδου της ΕΕ κοιτάζει...η Κύπρος σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες στον πλούτο, σε περίπτωση που το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ επαληθευτεί.

Επίσης, τονίζει ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την έξοδο.

«Εάν η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και μέχρι 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το μαζικό κούρεμα που υπέστησαν οι μεγάλοι καταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες. Μια τέτοια σημαντική υποτίμηση θα κατέστρεφε τον πλούτο όλων των άλλων καταθετών».

Αμεση συνέπεια της υποτίμησης θα είναι η ενίσχυση τον πληθωρισμό. «Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Εισάγει όλο το πετρέλαιο. Επίσης στηρίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό των μεταναστών στους κλάδους του τουρισμού και της γεωργίας. Μετά από μια υποτίμηση, το κόστος τους σε τοπικό νόμισμα θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κέρδος σε ανταγωνιστικότητα, θα χαθεί».

Η χρεοκοπία ίσως μοιάζει ελκυστική επιλογή, καθώς η Λευκωσία θα πετάξει από πάνω της ένα πολύ μεγάλο χρέος. Αλλά δεν θα είναι απλό. Θα έχει να αντιμετωπίσει αγωγές, και εάν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ELA, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος η ΕΚΤ. «Η ευρωζώνη δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένη, και τουλάχιστον, θα επιμείνει σε κάποιο σχέδιο αποπληρωμής του χρέους».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Κύπρο. Οι καλύτερες εμπορικές της δυνατότητες είναι εντός της Ένωσης. Οι περισσότεροι από τους «γείτονές» της, όπως η Συρία και η Αίγυπτος, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Και η Τουρκία είναι εκτός συζήτησης εάν δεν βρεθεί κάποια λύση στο κυπριακό.

«Η Κύπρος θα δυσκολευτεί επίσης να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εάν εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία προσπαθεί ήδη να την εμποδίσει, θα της είναι πιο εύκολο να το κάνει εάν η Λευκωσία μείνει χωρίς φίλους».