ΚΥΠΡΟΣ

Το Πάσχα ο Νίκος Αναστασιάδης στο Ισραήλ

Το Πάσχα ο Νίκος Αναστασιάδης στο Ισραήλ

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας επί της ουσίας διάλογος Κύπρου και Ισραήλ, που θα οδηγήσει σε συνεργασία σε πολλούς τομείς, με επικέντρωση της προσοχής στην αξιοποίηση και με τον καλύτερο τρόπο διαχείριση των φυσικών πόρων προς όφελος των λαών των δύο χωρών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

O πρόεδρος της Κύπρου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ από τις 5 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο μικρής τελετής για το προσωπικό του προεδρικού μεγάρου, με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ από τις πλέον σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κρατών. Είπε επίσης ότι και οι δύο χώρες έχουν ανάγκη άριστων μεταξύ τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και η ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλουν σημαντικά και στην επέκταση των συμφωνιών ή της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Τόνισε δε ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν τόσο ισχυρές βάσεις, που πραγματικά να εξυπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου στο Ισραήλ

Στο πλαίσιο της προπαρασκευής της επίσκεψης του Ν. Αναστασιάδη, ο υπουργός άμυνας Φώτης Φωτίου πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για το Ισραήλ απόψε και θα παραστεί ιδιωτικά στη λειτουργία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Πανάγιου Τάφου και στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα.

Η επίσκεψη εργασίας του Προέδρου θα ξεκινήσει την Κυριακή, νωρίς το απόγευμα, με συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στα Ιεροσόλυμα.

Επίσης, αναφέρεται ότι το πρωί της Δευτέρας, 6 Μαΐου, ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στα Ιεροσόλυμα, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Το μεσημέρι θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο (Knesset), όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής του Ισραήλ Yudi Edelstain.

Εξάλλου, το πρωί της Τρίτης ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ'.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα μεταβούν στο Τελ Αβίβ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει το επιχειρηματικό φόρουμ Ισραήλ-Κύπρου και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο το πρωί της Τετάρτης, 8 Μαΐου.