ΚΥΠΡΟΣ

Σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό

Σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό

Στη διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας στο κυπριακό πρόβλημα συνέκλιναν τα μέλη του Ε.Σ.

Σε… δεύτερη μοίρα πέρασε το Κυπριακό, κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε κατά προτεραιότητα η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις επαφές και συζητήσεις που αφορούν στο Κυπριακό, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι, προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς, ωστόσο, να εισέρχεται σε θέση μειωμένου ενδιαφέροντος το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η λύση του Κυπριακού παραμένει βασικός στόχος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αφού βέβαια προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία, που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο». Επί τούτου, υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ότι η διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να επανεκκινήσει όσο παραμένουν ανοικτά τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας, ενώ κοινή ήταν η αντίληψη ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διασύνδεση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Θέση, την οποία εξέφρασε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επιπρόσθετα πως δεν συζητήθηκε η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τα θέματα της ενέργειας.

Ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου έγινε και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με επίκεντρο τις πρόσφατες επαφές του το τελευταίο διάστημα γύρω από το Κυπριακό.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, τόνισε ότι αναβαθμίζεται κατά ουσιαστικό τρόπο η στρατηγική σχέση με τη γείτονα χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος, μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, οφείλει να επιλέξει αξιόπιστους στρατηγικούς συμμάχους.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ