ΚΥΠΡΟΣ

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν οι 3 καταδικασθέντες για την υπόθεση Ήλιος

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν οι 3 καταδικασθέντες για την υπόθεση Ήλιος

Αίτηση να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που εκδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2013, κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο, στην Ελλάδα, οι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Ήλιος, στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, στους τρεις καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς και η ποινή τους αρχικά ορίστηκε στα δύο χρόνια, ως βάση συν ένα χρόνο για κάθε νεκρό, αθροίζοντας συνολικά 122 χρόνια κάθειρξη για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο, δεδομένου ότι η υπόθεση στην Ελλάδα δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος. Η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική, με το ελληνικό δικαστήριο να ορίζει το ποσό – που αφορά τα 10 εκτιτέα χρόνια - στα 10 ευρώ τη μέρα, το οποίο με την προσαύξηση, που προβλέπεται, διπλασιάζεται.

Στην αίτηση για αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, που κατέθεσε εκ μέρους των τριών στελεχών της Αεροπορικής Εταιρίας «Ήλιος», κκ Πανταζή, Κικκίδη και Στοϊμένοφ, ο συνήγορος τους, Ιωάννης Ηρειώτης και δικάστηκε χθες, στην Αθήνα αρνητικός εμφανίστηκε, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εισηγήθηκε την απόρριψη της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Εφετείο Αθηνών ως έχουσα πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές. Τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησαν οι δικηγόροι τους, Γιαννάκης Ερ. Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μαυροδειδής και Κωνσταντίνους Δρούκας, οι οποίοι και ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους επίσης κατά της αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Εφετείου, εκ μέρους της υπεράσπισης ο συνήγορος Ιωάννης Ηρειώτης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είχε χαρακτηρίσει την τότε απόφαση «ρεαλιστική και αναμενόμενη», λέγοντας «εάν έκρινε κάποιος χωρίς συναίσθημα θεωρώ ότι έπρεπε να τους απαλλάξει και τους τρεις. Επειδή όμως το συναίσθημα και ο πόνος είναι πάρα πολύ μεγάλα στην υπόθεση αυτή, δεν μπορούσαμε να αναμένουμε ότι όλοι θα έκριναν αυτό που ψυχρά θα έπρεπε να κριθεί, δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ευθύνη». Τότε ο κ. Ηρειώτης είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή των εντολέων του στον Άρειο Πάγο.

ΠΗΓΗ icyprus