Τι είπε ο Ντάουνερ στην τηλεδιάσκεψη με το ΣΑ του ΟΗΕ
Σε πολύ συνοπτική περιγραφή της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό προχώρησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Η τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μόλις μισή ώρα διεκόπη λίγα λεπτά πριν ο κ. Ντάουνερ υποδεχθεί τους δύο ηγέτες στο χθεσινό δείπνο.
Σύμφωνα με διπλωμάτες χωρών μελών του ΣΑ, ο κ. Ντάουνερ περιέγραψε την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο, η οποία επιβάλλει στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στην κυβέρνησή του να ρίξουν εκεί όλη τους την προσοχή στους αμέσως επόμενους μήνες.
Χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματιστή και πως αυτός είναι δεσμευμένος για λύση του προβλήματος και επανένωση της Κύπρου, ωστόσο οι εξελίξεις λόγω της οικονομικής κατάσταση δεν του επιτρέπουν να εμπλακεί τώρα σε συνομιλίες.
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διορίσει συνομιλητή και να συζητήσει στα μέσα Ιουνίου το κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι είναι αποφασισμένος οι διαπραγματεύσεις να εστιαστούν στα σοβαρά ζητήματα.
Για τον Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι στις δηλώσεις του έχει επίσης εκφράσει τη θέλησή του για λύση και πως επιθυμεί οι συνομιλίες να ξεκινήσουν τώρα.
Ο Ειδικός Σύμβουλος είπε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η προετοιμασία του εδάφους, ώστε όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες οι πιθανότητες επιτυχίας να είναι μεγάλες, ενώ στο θέμα των ΜΟΕ είπε πως καλό θα ήταν αν συμφωνούσαν μέτρα εμπιστοσύνης οι πλευρές, εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του προβλήματος.
Για το δείπνο, είπε πως είναι σημαντικό που οι δύο ηγέτες συναντώνται κοινωνικά για πρώτη φορά υπό τις σημερινές τους ιδιότητες και θεώρησε σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα.
Το λόγο έλαβαν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ κι ακόμη τέσσερα μέλη, που κινήθηκαν υποστηρικτικά στις απόψεις που εξέφρασε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ορισμένες χώρες (Γαλλία και Λουξεμβούργο) τόνισαν τη σημασία της καλής προετοιμασίας των συνομιλιών, αλλά και της χρησιμότητας που θα είχε η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ρωσία και Κίνα στάθηκαν στις γνωστές τους θέσεις, η διαπραγμάτευση να γίνει με βάση τα προαπαιτούμενα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιβολή λύσεων και χρονοδιαγράμματα, ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι συνομιλίες με αποφασιστικότητα, αλλά χωρίς τεχνητές πιέσεις.
Ο μόνος ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις τουρκικές θέσεις ήταν ο αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, που ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και να μην διαρκέσουν επ’ αόριστον. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα και το πρόβλημα της χώρας του στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
ΠΗΓΗ icyprus