ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Χρόνια κενά στη διαχείριση του τραπεζικού τομέα

Κύπρος: Χρόνια κενά στη διαχείριση του τραπεζικού τομέα

Σοβαρές ρωγμές και κενά διαπιστώνει στη μελέτη της η ανεξάρτητη επιτροπή για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών. Στην ενδιάμεση έκθεσή της, η επιτροπή -την οποία αποτελούν οι εμπειρογνώμονες Νταβιντ Λάσκελες, Ντάβιντ Γκριν, Γιώργος Χαραλάμπους και Πιέρ ντε Βεκ- διαπιστώνει ότι απουσίαζε επί χρόνια στρατηγική για διαχείριση του τραπεζικού τομέα και ότι η εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Αναφέρει, επίσης, ότι η εποπτική αρχή, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα, δεν χρησιμοποίησε τα μέσα που διέθετε για να αντιμετωπίσει την αναπτυξιακή πολιτική των τραπεζών.

Στην έκθεσή της η επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία κατάλληλων θεσμών για εθνική στρατηγική στις τράπεζες, επαναλειτουργία της τεχνικής επιτροπής ελέγχου, αύξηση των συναντήσεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον υπουργό Οικονομικών, ανανέωση της εταιρικής διακυβέρνησης και έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της συμπεριφοράς και των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Κέντρική Τράπεζα, όπως η αναβάθμιση του ρόλου των συμβούλων και των επιτροπών, και η διαφοροποίηση της διαδικασίας επιλογής συμβούλων, ώστε να απομακρυνθεί η πολιτική επιρροή.

Η επιτροπή θεωρεί μεγάλο λάθος την απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου, διότι, όπως σημειώνει δημιουργείται μια υπερβολικά μεγάλη τράπεζα, η οποία σε περίπτωση κατάρρευσης θα παρασύρει oλόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ