ΚΥΠΡΟΣ

H ανταλλαγή κυπριακών ομολόγων διασφαλίζει χρηματοδοτικές ανάγκες

H ανταλλαγή κυπριακών ομολόγων διασφαλίζει χρηματοδοτικές ανάγκες

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για ανταλλαγή των κυπριακών ομολόγων ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο διάστημα, με νέα ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη θετική αντιμετώπιση που έτυχε η ενέργεια της κυβέρνησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, είπε, σημαίνει πως «όταν υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας, θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και θα μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων συνιστά εσωτερικό δανεισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του κράτους μετατίθενται σε πέντε με δέκα χρόνια. Ωστόσο, είπε, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δεν αποκλείεται η Κύπρος να υποβαθμιστεί προσωρινά από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε καθεστώς μερικής αθέτησης πληρωμών, που ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία, αφού ενδεχόμενη υποβάθμιση θα είναι καθαρά τεχνικής φύσεως ενέργεια από οίκους αξιολόγησης, και ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανταλλαγής των ομολόγων θα επιβεβαιωθεί πως το κράτος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες».

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ