ΚΥΠΡΟΣ

ΔΕΟΚ: Απορρίπτει απόφαση ΥΠΟΙΚ για κούρεμα 25% των Ταμείων Προνοίας

ΔΕΟΚ: Απορρίπτει απόφαση ΥΠΟΙΚ για κούρεμα 25% των Ταμείων Προνοίας

Η ΔΕΟΚ εκφράζει έντονη διαφωνία με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τελικό κούρεμα και απώλεια ποσοστού 25% από τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση.

Η απόφαση λήφθηκε χωρίς τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου και χωρίς να ληφθούν υπόψη προτάσεις για δικαιότερη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, τουλάχιστο μέχρι το ποσόν των 100 χιλιάδων ευρώ, σημειώνει η ΔΕΟΚ.

Προσθέτει ότι η απόφαση του Υπουργού αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία και βιωσιμότητα του θεσμού των Ταμείων Προνοίας. Ήδη εκατοντάδες Ταμεία Προνοίας έχουν υποβάλει αίτηση στον έφορο για τη διάλυση τους.

Η ΔΕΟΚ θυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η Βουλή είχαν δεσμευτεί ότι τα Ταμεία Προνοίας θα διασφαλιστούν πλήρως εφόσον αυτά αποτελούν αποταμιεύσεις των εργαζομένων που πρέπει να προστατευθούν.

Η μη τήρηση των δεσμεύσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, πλήττει την αξιοπιστία κορυφαίων πολιτειακών θεσμών που πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής, ευαισθησίας και συνέπειας ιδιαίτερα σήμερα που οι εργαζόμενοι πλήττονται αδυσώπητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

"Στις σημερινές δραματικές συνθήκες με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και την ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας τα Ταμεία Προνοίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Επίσης με τις αλλαγές που δρομολογούνται στο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων απειλείται σοβαρά η επάρκεια των συντάξεων και επομένως επιβάλλεται η προστασία και η ενίσχυση του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα που είναι τα Ταμεία Προνοίας", προστίθεται.

Η ΔΕΟΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για διεξοδική συζήτηση και εξεύρεση λύσης που να κατοχυρώνει πλήρως τα μέλη των Ταμείων Προνοίας και τις αποταμιεύσεις τους. Επίσης τον καλεί να προωθήσει τάχιστα νομοσχέδιο στη Βουλή για διασφάλιση των Ταμείων και προστασία τους από μελλοντικά κουρέματα.