ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Στο 47,5% το κούρεμα, παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης

Τρ. Κύπρου: Στο 47,5% το κούρεμα, παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης

Σήμερα τελειώνουν τα ψέματα για το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, αφού ανακοινώνεται επίσημα το ποσοστό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το κούρεμα στις ανασφάλιστες καταθέσεις έχει συμφωνηθεί στο 47.5%, παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν χθες μεταξύ κυβέρνησης, Τρόικας και Κεντρικής Τράπεζας είχαν χαρακτηριστικά θρίλερ και το ποσοστό ανεβοκατέβαινε αφού είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για κούρεμα χαμηλότερο του 47.5%.

Σε κάποια φάση μάλιστα οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει τελική συμφωνία.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, ο διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης ενημέρωσε χθες το βράδυ τον υπουργό για την απόφασή του. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για την Τράπεζα Κύπρου, που πρέπει να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης στις 31 Ιουλίου. Μετά την κίνηση του κουρέματος αυτό θα γίνει διαθέτοντας ισχυρά εποπτικά κεφάλαια και δείκτη Core Tier I στο 12,2% και πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας για παν ενδεχόμενο €700 εκατ.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην Κεντρική ότι θα πρέπει μέχρι την Τρίτη να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιόν της για να αποφασίσει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη να δοθεί στην Τράπεζα Κύπρου το δικαίωμα να ασκεί πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι και η λύση που πρότεινε μπορούσε να βοηθήσει την Τράπεζα Κύπρου να βγει με ικανοποιητικά εποπτικά κεφάλαια και να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Πηγη ikypros