ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση για κούρεμα 47,5%

Τρ. Κύπρου: Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση για κούρεμα 47,5%

Η Κεντρική Τράπεζα, ως Αρχή Εξυγίανσης, θα ανακοινώσει σήμερα επίσημα ότι το ύψος του κουρέματος στη Τράπεζα Κύπρου θα είναι 47,5%.

Στο ύψος αυτό είχαν συμφωνήσει Τρόικα και Κεντρική Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση επιθυμούμε ποσοστό κάτω του 45%.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι με την απόφαση αυτή, η Τράπεζα Κύπρου, βγαίνει από το καθεστώς εξυγίανσης, γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο βήμα σταθεροποίησης, τόσο της ίδιας της Τράπεζας, όσο και της οικονομίας.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση χαιρέτισε το γεγονός ότι το ποσοστό του κουρέματος είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, που το ανέβαζαν στο 60%. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι θέση της κυβέρνησης ήταν πως η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας που αγγίζει τώρα το 12%, θα μπορούσε να είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα το ποσοστό του κουρέματος, να ήταν χαμηλότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με την ανακοίνωση για το ύψος του κουρέματος θα εκδοθούν και διατάγματα για αποδέσμευση μέρους των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά θα αποδεσμευτεί ποσοστό 5% ενώ το υπόλοιπο θα αποδεσμευθεί σταδιακά σε διάστημα ενός έτους.

ΠΗΓΗ ikypros