ΚΥΠΡΟΣ

Βαριές ευθύνες για τα δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό Κύπρου

Βαριές ευθύνες για τα δακρυγόνα έξω από το Προεδρικό Κύπρου

Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εντοπίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλακεί στα επεισόδια της 13ης Ιουλίου 2011 έξω από το Προεδρικό, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τα γεγονότα του Μαρί.

Παρά το γεγονός ότι οι ποινικοί ανακριτές, που διόρισε η Αρχή για να εξετάσουν παράπονα πολιτών ότι ασκήθηκε εναντίον τους βία, διαπίστωσαν ότι «η χρήση δακρυγόνων και κάποιας μορφής βία ήταν δικαιολογημένη», εντούτοις η Αρχή διαφοροποίησε τη θέση της.

Το εποπτεύον μέλος της Αρχής Ευαγόρας Αναστασίου, στην έκθεσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Αρχής, αφού μελέτησε τις μαρτυρίες που λήφθηκαν προέβη σε εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην έκθεση αναφέρεται ότι «η ρίψη εκ μέρους των μελών της Αστυνομίας, δακρυγόνων έγινε καταχρηστικά, αδιάκριτα και ανεξέλεγκτα και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα διαμαρτυρομένων προσώπων, όπως του δημοσιογράφου Κ. Χάμπαλη που κτυπήθηκε από δακρυγόνο στο στήθος. Πιστεύω, τονίζεται στην έκθεση, ότι έπρεπε να διαχειριστούν την κατάσταση με περισσότερη αυτοσυγκράτηση και έπρεπε επιλεγμένα να κάνουν τη χρήση των δακρυγόνων».

Η Αρχή απορρίπτει, επίσης, τη δικαιολογία των αστυνομικών Αρχών ότι τα δακρυγόνα τύπου «καγκουρό» εκρήγνυνται αφού αναπηδούν στο έδαφος δύο φορές γι’ αυτό και δεν μπορούν να ελεγχθούν, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται στη χρήση τους και έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί.

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι, επειδή κάποιοι αξιωματικοί τήρησαν σιγήν ιχθύος και έτσι δεν είναι γνωστό ποιος αστυνομικός έριξε το δακρυγόνο που κτύπησε πολίτη, ποιοι ήταν οι αστυφύλακες που έριξαν δακρυγόνα ανεξέλεγκτα, ποιος αξιωματικός έδωσε τις σχετικές οδηγίες και αν αφορούσαν ανεξέλεγκτη ή στοχευμένη χρήση. Τέλος, η Αρχή εισηγείται όπως γίνει ειδική αναφορά στον Αρχηγό Αστυνομίας για το τελικό πόρισμα.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»