ΚΥΠΡΟΣ

Αγκάθια στο κοινό ανακοινωθέν για Κυπριακό η ιθαγένεια και η κυριαρχία

Αγκάθια στο κοινό ανακοινωθέν για Κυπριακό η ιθαγένεια και η κυριαρχία

Την πρόταση των ΗΕ για το κοινό ανακοινωθέν αποδέχθηκε η τ/κ πλευρά και απέρριψε η ε/κ, δήλωσε στον Μπαϊράκ, ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με την Κίπρις, στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στην δυσκολία που υπάρχει στην σύνταξη του κειμένου, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά θέλει να ενσωματώσει στο κοινό ανακοινωθέν στο θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας στο οποίο κατέληξαν στην συμφωνία αρχών μεταξύ τους οι ηγέτες, τον Ιούλιο του 2008.

«Η ε/κ πλευρά, θέλει να εγγράψει πάρ’ αυτά στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος το θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας που είναι προτεραιότητα για την ίδια, μόνο μου θέλουν να θέσουν υπό διαπραγμάτευση το θέμα της εσωτερικής ιθαγένειας και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, που είναι δική μας προτεραιότητα, και αυτό δεν είναι μια στάση που μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ για το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Ναμί είπε ότι οι Ε/κ συνέχεια προσπαθούν να το κάνουν αυτό, αλλά η Ένωση με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις μόνο τεχνικά. «Σε αυτό το θέμα δεν θέλει να εμπλακεί. Εξάλλου, στην νεκρή ζώνη υπάρχει ένας ενεργός εκπρόσωπος που παρέχει τεχνική υποστήριξη στους ηγέτες».

Η συνολική λύση που θα βρεθεί θα είναι άλλωστε εναρμονισμένη με τις προδιαγραφές της ΕΕ, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί υπενθυμίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα κεφάλαιο με τον τίτλο ΕΕ, στο οποίο υπάρχει συμφωνία.