ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης:Το κεφάλαιο 22 δεν είναι μεταξύ εκείνων που «παγώσαμε»

Κασουλίδης:Το κεφάλαιο 22 δεν είναι μεταξύ εκείνων που «παγώσαμε»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, σε γραπτή δήλωσή του αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει το ενταξιακό κεφάλαιο 22 της Τουρκίας, περί περιφερειακής πολιτικής, αναφέρει ότι το κεφάλαιο αυτό δεν είναι ανάμεσα στα οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τα οποία πάγωσαν με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006, ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις έναντι της Ένωσης, που αφορούν το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και την αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου 2005.

Επίσης προσθέτει ότι το κεφάλαιο 22 δεν είναι ανάμεσα στα έξι κεφάλαια που πάγωσε μονομερώς η Κύπρος το 2009, ως αντίδραση στην εμμονή της Τουρκίας να τηρεί την ίδια στάση. Ως εκ τούτου, αναφέρει ο κ. Κασουλίδης, η Κύπρος έδωσε τη συγκατάθεσή της για άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου στη βάση των δικών του κριτηρίων. «Αν η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε η Κύπρος θα ανταποκρίνεται ανάλογα», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών.

Εξάλλου, η ΕΔΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θεωρεί πως το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 της Τουρκίας για την περιφερειακή πολιτική, συνιστά εξέλιξη η οποία παραβιάζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία, μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, περιφρονεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει και να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε κάθε προσπάθεια «ξεπαγώματος» οποιουδήποτε τουρκικού κεφαλαίου.