ΚΥΠΡΟΣ

Διαβρωμένο το 40% των παραλιών της ελεύθερης Κύπρου

Διαβρωμένο το 40% των παραλιών της ελεύθερης Κύπρου

Η Κύπρος βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, έχουν διογκώσει το πρόβλημα της διάβρωσης και καθιστούν αναγκαιότητα την άμεση λήψη μέτρων.

Και ενώ η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ακτών, εντούτοις στην Κύπρο περνά απαρατήρητη αυτή η μέρα, αφού το πρόβλημα της διάβρωσης των παραλιών εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης του.

Σε δηλώσεις της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λέγοντας πως «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, συνεχώς θα χάνουμε παραλία» και ότι «με την πάροδο του χρόνου θα φτάσουμε σε ένα σημείο, που δεν θα είναι ανατρέψιμο».

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «το 40% των ακτών των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου ήδη έχει διαβρωθεί και είναι καταγεγραμμένο», ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν περιοχές, όπου διάβρωση έχει ξεπεράσει τα 80 μέτρα από το 1960, δηλαδή η παραλία διαβρώνεται περίπου δύο μέτρα το χρόνο».

«Έχουμε το θέμα των κλιματικών αλλαγών από τη μία και το θέμα της ανθρώπινης παρέμβασης στις ακτές από την άλλη. Στο τέλος της ημέρας, συσσωρευτικά, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Αυτή την εποχή φαίνεται ότι πρέπει να λάβουμε πολύ πιο έντονα μέτρα κατά της διάβρωσης των ακτών από ό,τι στο παρελθόν, που υπήρχε ένα εφησυχασμός», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

πηγη ΣΙΓΜΑ