ΚΥΠΡΟΣ

Κομισιόν: Ζητά στοιχεία από την Κύπρο για online παιχνίδια

Κομισιόν: Ζητά στοιχεία από την Κύπρο για online παιχνίδια

Ερευνα για τη διαδικασία αδειοδότησης και τους όρους παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η αποφάσισε να απευθύνει επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών σχετικά με την εθνική νομοθεσία που περιορίζει την παροχή ορισμένων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στις παραπάνω χώρες. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, επιθυμεί να εξετάσει κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα είναι συμβατά με το άρθρο 56 της ΣΛΕΕ, που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, και διατύπωσε μια σειρά ερωτήσεων για τη διαδικασία αδειοδότησης και τους όρους παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Η Επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της για το αν οι εθνικές διατάξεις είναι συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι διατάξεις αυτές θέτουν ως προϋπόθεση για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών τη φυσική παρουσία στο κράτος μέλος-αποδέκτη των υπηρεσιών, επιβάλλουν συγκεκριμένη νομική μορφή με βάση το εθνικό δίκαιο, απαιτούν την εκ των προτέρων συγκατάθεση των αρχών για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση των μετόχων ή απαγορεύουν την συμμετοχή ξένων κεφαλαίων.

Στην Κύπρο η Επιτροπή υπέβαλε πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του κυπριακού νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, όσον αφορά ορισμένους φορείς που διαθέτουν άδεια να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εν λόγω κράτος μέλος. Η Επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με την ίση μεταχείριση των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.