ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσκόπηση: «Παγωμένα» τα ποσοστά των κομμάτων στη Κύπρο

Δημοσκόπηση: «Παγωμένα» τα ποσοστά των κομμάτων στη Κύπρο

Πρωτιά για τον ΔΗΣΥ, τέλμα του ΑΚΕΛ, ντέρμπι ΕΔΕΚ-Συμμαχίας Πολιτών και πάταγο για το ΕΥΡΩΚΟ καταγράφει συνδρομητική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse και που εξασφάλισε το SigmaLive, με δείγμα 997 ατόμων, λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 12/11-25/11/2013.

Την ίδια ώρα σε ψηλά επίπεδα διατηρείται η δημοφιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά ότι έχει θετική γνώμη για το πρόσωπο του.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ παραμένει σε άλλη μια δημοσκόπηση πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,7% με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων σε σχέση με το δεύτερο κόμμα ΑΚΕΛ το οποίο παραμένει καθηλωμένο γύρω στο 15%.

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ καταγράφει ποσοστό 10,6%, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν Πρόεδρο τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

594

ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών βρίσκονται κοντά αφού τους χωρίζει μόλις 0,2 της μονάδας. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ καταγράφει ποσοστό 4,5% και η Συμμαχία 4,7% και, ως εκ τούτου, η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης παραμένει ανοιχτή και για τις δύο. Οι Οικολόγοι καταγράφουν θετικά ποσοστά αφού πλέον αγγίζουν το 3%, την ίδια ώρα που η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη αφού το κόμμα βρίσκεται καθηλωμένο στο 0,8% που έδειξαν και άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το ΕΛΑΜ καταγράφει ποσοστό 1,3%.

Συσπειρώσεις

Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο ΔΗΣΥ αγγίζει το 77% με μεγαλύτερη διαρροή προς την κατεύθυνση των αναποφάσιστων και της αποχής παρά προς τα άλλα κόμματα.

Στο ΑΚΕΛ μόλις έξι στους δέκα ψηφοφόρους συσπειρώνονται γύρω από το κόμμα ενώ 13% προσανατολίζονται στην επιλογή της αποχής. Η μεγαλύτερη διαρροή του ΑΚΕΛ είναι προς τη Συμμαχία Πολιτών την οποία θα ψήφιζαν 6% των ΑΚΕΛικών.

Διαρροές προς άλλα κόμματα έχει και το ΔΗΚΟ με 6% να κινούνται προς τον ΔΗΣΥ το 3% προς τη Συμμαχία ενώ μικρά ποσοστά τσιμπούν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ.

Στο 49% είναι η συσπείρωση της ΕΔΕΚ, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό. Αν και ένας στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος είναι αναποφάσιστος, τη διαφορά κάνει η διαρροή προς τη Συμμαχία Πολιτών από έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Σημειώνεται, όμως, ότι το δείγμα της ΕΔΕΚ ήταν σχετικά μικρό και υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο στατιστικού λάθους.

592

Τις περισσότερες θετικές γνώμες μεταξύ των πολιτικών προσώπων συγκεντρώνει ο Γιώργος Περδίκης με 60%. Ισοβαθμούν Γιαννάκης Ομήρου και Αβέρωφ Νεοφύτου με 52% θετικές γνώμες. Στο 48% βρίσκεται η δημοτικότητα του Δημήτρη Συλλούρη και στο 42% του Γιώργου Λιλλήκα. Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ του οποίου ηγείτο ο Μάριος Καρογιάν όταν πραγματοποιείτο η δημοσκόπηση, συγκέντρωνε 58% αρνητικές απόψεις και 34% θετικές. Στον πάτο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπο του να ξεπερνούν το 60%.

Η δημοτικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, με 37% να απαντά ότι έχει θετική άποψη, 24% μάλλον θετική, ενώ 21% απάντησε αρνητική και 13% μάλλον αρνητική.