ΚΥΠΡΟΣ

Βίντεο: Κίνδυνος εκποίησης κρατικής περιουσίας από Aυστριακή τράπεζα

Βίντεο: Κίνδυνος εκποίησης κρατικής περιουσίας από Aυστριακή τράπεζα

Τον κίνδυνο εκποίησης κρατικής περιουσίας αντιμετωπίζει το κράτος, σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί δάνειο 100 εκατομμυρίων σε αυστριακή τράπεζα.

Το δάνειο έχει συναφθεί από 15 δήμους για τα συμβούλια αποχετεύσεων, με εγγυητή το κράτος και έληξε το Δεκέμβριο του 2013, χωρίς αυτό να αποπληρωθεί.

"Μόλις πρόσφατα η αδυναμία ελέγχου έγκαιρα των οικονομικών καταστάσεων των Δήμων και Συμβουλίων Αποχετεύσεων που έχουν λάβει αδειοδότηση από αυστριακή τράπεζα (ΚΑ Finanz AG) δημιούργησε τον κίνδυνο να κληθεί η Κυβέρνηση να αποπληρώσει αμέσως ως εγγυήτρια το ποσό του δανείου", επεσήμανε η κ. Γιωρκάτζιη.

Ανεξάρτητα από το γεγονός οτι η Ελεγκτρική υπηρεσία ουδέποτε ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτής της υποχρέωσης και ότι ορισμένοι οργανισμοί από τους δανειολήπτες δεν υπέβαλαν οικονομικές καταστάσεις, ακόμα κι αν ενημερωνόταν και υποβάλλονταν οι οικονομικές τους καταστάσεις θα ήταν πρακτικά αδύνατο να διεκπεραιωθεί η εργασία λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, πρόσθεσε.

Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, παρουσίασε την έκθεσή της για το 2012, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου.

Υπερτόνισε τις υπερβολικές δαπάνες των 39 δήμων και κάλεσε τους να αφήσουν τις λιμουζίνες και να μελετούν τους δημοτικούς διακανονισμούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν εγκρίνονται από το νομοθετικό σώμα.

Η Γενική Ελέγκτρια, έκανε λόγο για την υποστελέχωση της Γενικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τις δυσκολίες για τη διεκπεραίωση του βεβαρημένου έργου. Κορυφαία προτεραιότητα της, επεσήμανε είναι το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων που είναι και προσωπικός της στόχος παρά τις απειλές που δέχεται.

Χαρακτήρισε πονεμένο το κράτος, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν θα έπρεπε να συσσωρευτούν τόσα ανεκτέλεστα εντάλματα που ανέρχονται στα 150 εκ. και να φυλακίζονται πολίτες για μικροποσά.

Η κ. Γιωρκάτζιη έκανε αναφορές και στο θέμα της φοροδιαφυγής και στο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα έπρεπε να εφαρμοζόταν εδώ και καιρό.