ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Ανησυχία στους Ελληνοκυπρίους- Ενθουσιασμός στους δανειστές

Κυπριακό: Ανησυχία στους Ελληνοκυπρίους- Ενθουσιασμός στους δανειστές

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό που σηματοδότησε το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρογλου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μόνο σκεπτικισμό προκαλεί στους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι παρακολουθούν αποκαμωμένοι τις εξελίξεις προσπαθώντας να ανιχνεύσουν... σκοπιμότητες.

Διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι το «ξαναζέσταμα της σούπας» του Κυπριακού κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι τόσο από πλευράς συγκυρίας όσο και πολιτικών συσχετισμών.

Ένας πρώτος λόγος αυτής της καχυποψίας είναι- για όσους έχουν μνήμη- ο ρόλος που έπαιξε ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πριν δέκα ακριβώς χρόνια από την θέση της αντιπολίτευσης, για την υπεράσπιση του σχεδίου Ανάν που προωθούσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Τα παιχνίδια όμως, όπως φαίνεται, που παίζει η ζωή μερικές φορές είναι απρόβλεπτα και συχνά επικίνδυνα. Γι' αυτό και σήμερα στην θέση από την οποία ο πρώην Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε πει το βροντερό «όχι», κάθεται ο πολιτικός του αντίπαλος που εκείνη την εποχή είχε πολεμήσει σθεναρά ώστε να περάσει το «παιχνίδι» των ξένων δυνάμεων.

Ο δεύτερος λόγος καψυποχίας είναι το γεγονός ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σχεδόν μηδενική διαπραγματευτική δύναμη.

kyprosmnimonio

Όσο η απειλή της χρεοκοπίας και οι εκβιασμοί του Μνημονίου κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των Ελληνοκυπρίων, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μεγαλόνησος δεν έχει το προβάδισμα στην διαπραγμάτευση που ξεκινάει με τις ευλογίες Αμερικής και Γερμανίας. Θα αναρωτηθεί κάποιος: τι όφελος μπορεί να έχει η Μέρκελ από μία «λύση» τύπου Ανάν στο Κυπριακό που θα επιβληθεί στον Κυπριακό λαό αφού πρώτα οι δανειστές τον έχουν δέσει πισθάγκωνα;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η προώθηση ενός σχεδίου επανένωσης της νήσου στο πρότυπο του Σχεδίου Ανάν- γιατί πάνω σε αυτό θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, ασχέτως τι λέγεται δημοσίως για διαπραγματεύσεις από το μηδέν- θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση της ελληνοκυπριακής οικονομίας, δεδομένης της φτώχειας και της εξαθλίωσης όσων ζουν στην κατεχόμενη μεριά του νησιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέου τύπου οικονομία που θα δημιουργηθεί από τυχόν επιβολή ενός νέου σχεδίου Ανάν, θα αναγκάσει την Κύπρο να ζητήσει νέα βοήθεια από τους δανειστές της. Νέα χρήματα και νέα πακέτα στήριξης, αφού το υπάρχον δεν θα αρκεί. Αυτό θα σημάνει ένα νέο γύρο εκβιασμών γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου που «λιγουρεύεται» η Μέρκελ, ήδη από την περίοδο της τελευταίας επίσκεψής της στο νησί.

merkelkypros

Όμως η Ελλάδα τι κάνει απέναντι σε όλα αυτά; Η ντομπροσύνη του Καραμανλή που αρνήθηκε να γίνει συμμέτοχος στο παιχνίδι των Αμερικανών το 2004, δεν φαίνεται να επιδεικνύεται από την παρούσα πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Από την τελευταία συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη ήταν δηλωτικό το πράσινο φως που φαίνεται πως έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου να ξεκινήσει τις διαδικασίες επανεκκίνησης του Κυπριακού.

Και διερωτάται κανείς: ποιος σώφρων πολιτικός νους στην Τουρκία θα επέλεγε να μπει σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων για ένα εθνικό θέμα όταν ξέρει ότι η χώρα του στο εσωτερικό της βάλλεται από μία βαθιά οικονομική κρίση;

Η απάντηση είναι κανείς. Κι όμως στην περίπτωση της Κύπρου, αυτό ακριβώς γίνεται. Σε μία περίοδο που η Κύπρος δεν έχει καταφέρει ακόμα να μαζέψει καλά καλά τα κομμάτια της από την οικονομική κατάρρευση και αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της μετά τα δυσβάσταχτα μέτρα που της επιβλήθηκαν, ο Αναστασιάδης χέρι χέρι με Αμερικανούς και Γερμανούς δημιουργεί για τους Ελληνοκύπριους τετελεσμένα.

Τώρα που η Κύπρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τα ξένα συμφέροντα θέλουν να την δεσμεύσουν σε αποφάσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της.

Διαβάστε επίσης:

Die Presse: «Κύπρος: Θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης;»

Κυπριακό: Σε λύση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει το ΣΑ του ΟΗΕ

Οι προοπτικές για το Κυπριακό και όσα «βλέπουν» διπλωμάτες του ΟΗΕ

Τουρκία: Ικανοποιημένη η Άγκυρα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Κουίκ: Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροί μας φόβοι για το Κυπριακό!

Βενιζέλος: Στα χέρια του κυπριακού λαού οι κρίσιμες αποφάσεις

Αντίδραση Ρωσίας λόγω έξωθεν «συνταγών διευθέτησης» στο Κυπριακό

Ικανοποίηση Ομπάμα για Κύπρο-«Εποικοδομητικός ο ρόλος» Σαμαρά-Ερντογάν

Μπαν Κι Μουν: Ικανοποίηση από το Κοινό Ανακοινωθέν-Παραίτηση Ντάουνερ

ΚΚΕ: Σε λύση τύπου «Σχεδίου Ανάν» παραπέμπει η Κοινή Διακήρυξη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Έρογλου-Αναστασιάδη: Το ανακοινωθέν

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ

H Μ. Βρετανία στηρίζει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων Κυπριακού

ΔΗΣΥ: Ικανοποίηση για τη στήριξη ΕΛΚ στο Κυπριακό