ΚΥΠΡΟΣ

WSJ για Κυπριακό: «H μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη»

WSJ για Κυπριακό: «H μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη»

Ως τη «μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη», χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα η Wall Street Journal, με τίτλο «Οι Κύπριοι ηγέτες συναντώνται για να τερματίσουν τη μακρά διαίρεση της νήσου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου είναι αποτέλεσμα της «νέας αποφασιστικότητας που επιδεικνύουν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Μ. Ανατολή».

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση αναζητά μια διπλωματική νίκη που θα αποστομώσει τους επικριτές της ενόψει ενός σκληρού προεκλογικού κύκλου διάρκειας 17 μηνών. Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζεται, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αντιμετώπισε πρωτοφανείς λαϊκές διαμαρτυρίες τον περασμένο Ιούνιο και αναγκάστηκε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την εμπλοκή αρκετών υπουργών του σε ανακρίσεις για υπόθεση διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο. Από τότε, ο κ. Ερντογάν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, το Τόκυο, το Βερολίνο και το Σότσι προσπαθώντας να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως διεθνή ηγέτη πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με αναλυτές, η ώθηση που δίνει ο κ. Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία αναζητά να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ανανεώσει την προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ, θέμα που έχει παρεμποδιστεί εν μέρει λόγω της διένεξης για το Κυπριακό.