ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι διαφωνούν με το κοινό ανακοινωθέν

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι  διαφωνούν με το κοινό ανακοινωθέν

Το ΔΗΚΟ που συμμετέχει στην κυβέρνηση, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, διαφωνούν κάθετα με τα επιχειρήματα, που παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπέρ του κοινού ανακοινωθέντος στη βάση του οποίου θα γίνουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Το θεωρούν ως «εξόφθαλμα αρνητική συμφωνία για την ελληνοκυπριακή πλευρά». Επισημαίνεται ότι, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως τα κόμματα, που διαφωνούν, δεν αποτελούν το 76% των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι το 2004 είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, παρά τις δημόσιες εξηγήσεις που έδωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αναστασιάδης για την εξασφάλιση των τριών singles (μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα, μια κυριαρχία) και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένει στη θέση του για ασάφειες στο κοινό ανακοινωθέν.

Υποστήριξε ότι «έγιναν νέες υποχωρήσεις προς ικανοποίηση της Τουρκίας», ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά «αρκείται σε υπονοούμενα». Σε ερώτηση, αν το ΔΗΚΟ θα παραμείνει ή όχι στον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία θα συνέλθουν μόλις καταρτιστούν σε σώμα.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι ο κ.Αναστασιάδης «επιχείρησε να εξωραΐσει το κείμενο της συμφωνίας που συνομολόγησε με τον Έρογλου». Ωστόσο, πρόσθεσε, καμιά ωραιοποίηση δεν μπορεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή «η συμφωνία αποτελεί το χειρότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο των τελευταίων σαράντα χρόνων».

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε «αποτυχημένη την προσπάθεια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διασκεδάσει τις ανησυχίες που δίκαια δημιουργήθηκαν από τις ασάφειες και τις αβεβαιότητες που περιέχει το κοινό ανακοινωθέν».