ΚΥΠΡΟΣ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο περί υδρογονανθράκων

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο περί υδρογονανθράκων

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σε νόμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί υδρογονανθράκων, με λεπτομερείς πρόνοιες, μεταξύ άλλων, για τα προσόντα και κριτήρια διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα διαχειρίζεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δραστηριότητες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πριν την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατέθεσε προφορική τροπολογία, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή και με την οποία απαλείφεται από το σχετικό κείμενο η φράση "εί δυνατό" όσον αφορά το απαραίτητο προσόν της εμπειρίας αυτών που θα διορίζονται και να καταστεί έτσι απαραίτητο προσόν η σχετική εμπειρία με θέματα υδρογονανθράκων.

Με το νόμο αυτόν τροποποιείται η βασική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων, έτσι ώστε θέματα που αφορούν τον αριθμό, τα προσόντα και τα κριτήρια διορισμού των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου που ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για σκοπούς διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας σε δραστηριότητες αναζήτησης έρευνας ή και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 16 του βασικού νόμου, να καθορίζονται στο Καταστατικό του και για να επιτευχθεί πιο λεπτομερής ρύθμιση του ελέγχου λογαριασμών του Νομικού Προσώπου από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο είχε εξετασθεί στις 4 Φεβρουαρίου και παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της 6ης Φεβρουαρίου για ψηφοφορία, όμως υπήρξε αναβολή και συζητήθηκε ξανά στην Επιτροπή Εμπορίου στις 11 και 18 του ιδίου μηνός, οπόταν και αναδιαμορφώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εμπορίου.
Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε προκειμένου να καθορίζονται με το νόμο αυτόν τα προσόντα και τα κριτήρια διορισμού των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή.

Επίσης, τέθηκε πρόνοια με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά μη εκτελεστικούς συμβούλους, δηλαδή από τον Πρόεδρο και έξι Μέλη, με τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα γνωστοποιούνται στη Βουλή από τον Προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του Νομικού Προσώπου πριν τη δημοσιοποίηση της εκλογής τους.