ΚΥΠΡΟΣ

Γεύμα στον Οζερσάι από το ΥΠΕΞ -Καμία δήλωση για το Κυπριακό

Γεύμα στον Οζερσάι από το ΥΠΕΞ -Καμία δήλωση για το Κυπριακό

Σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα είναι σε γεύμα αυτή την ώρα η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα με τους αρμόδιους του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ Αναστάσης Μιτσιάλης διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες αφού ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.30.

Η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα και ο κ. Μιτσιάλης αναχώρησαν χωριστά από το κτίριο όπου έλαβαν χώρα οι συνομιλίες, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ χωρίς να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Κάποια τ/κ ΜΜΕ χαρακτηρίζουν έκπληξη τη διάρκεια της συνάντησης, αφού ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Άγκυρα μεταξύ του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν αναμένεται να προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση.

Δημοσιογράφοι τ/κ και ξένων ΜΜΕ αναμένουν την έξοδο της τ/κ ομάδας από το κτίριο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Κίπρις, η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα έφτασε στην Αθήνα χθες λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι μέσω Κωνσταντινούπολης, αρμόδιοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τους συνόδευσαν μέχρι το ξενοδοχείο που διαμένουν και, όπως έγινε γνωστό, τους παραχωρήθηκαν δύο άτομα για ασφάλεια.

Στο ξενοδοχείο τους περίμενε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του Κουντρέτ Οζερσάι με τα δύο μέλη της ομάδας του μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο από την χθεσινή απογευματινή τους βόλτα.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ενθουσιασμένος που έσπασε τον μισό αιώνα που πέρασε από την τελευταία επίσκεψη τ/κ συνομιλητή στην Αθήνα, λέγοντας πως αισθάνεται περήφανος γι’ αυτό, αλλά το σημαντικό – σημείωσε – είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. Εδώ και 55 χρόνια, πρόσθεσε, δεν υπήρξε επαφή Τ/κ με την Ελλάδα και Ε/κ με την Τουρκία, λέγοντας ότι την επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τους σεισμούς το 1999 ακολούθησε η επαναπροσέγγιση των Ε/κ και των Τ/κ μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα, ανέφερε στον απεσταλμένο της Κίπρις ο Κουντρέτ Οζερσάι, υπογραμμίζοντας ότι την σημασία αυτής της χώρας στο Κυπριακό δεν αμφισβητεί κανείς.

πηγη Ikypros

Διαβάστε επίσης

«Σοβαρό βήμα» οι επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα για το Κυπριακό