ΚΥΠΡΟΣ

Μπαρόζο: Θα βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για το Κυπριακό

Μπαρόζο: Θα βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για το Κυπριακό

Η Ομάδα καθοδήγησης για το Κυπριακό της Κομισιόν, συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ομάδα προέβη σε αξιολόγηση της κατάστασης σε συνέχεια της επανέναρξης των συνομιλιών το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η στήριξη της διαδικασίας από την Κομισιόν και η στήριξη της τ/κ κοινότητας για την εφαρμογή του κεκτημένου μετά από τη διευθέτηση του Κυπριακού ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε η Επιτροπή, ο Πρόεδρος Μπαρόζο προέδρευσε σήμερα συνεδρίασης της Ομάδας Καθοδήγησης για το Κυπριακό. Η Ομάδα προέβη σ’ αξιολόγηση της κατάστασης σε συνέχεια της επανέναρξης των ολοκληρωμένων συνομιλιών το Φεβρουάριο. Η Ομάδα εξέτασε επίσης τη στήριξη της Κομισιόν προς τη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τη στήριξη προς την τ/κ κοινότητα με στόχο την προετοιμασία για εφαρμογή του κεκτημένου μετά από διευθέτηση του Κυπριακού. Εξέφρασε ακόμη την πλήρη στήριξή της προς τις δύο πλευρές ώστε η διαδικασία να έχει θετική έκβαση.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει: «Το θάρρος που επιδεικνύουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να επαναρχίσουν συνομιλίες και το θετικό κλίμα που αυτό δημιούργησε στη νήσο ενισχύουν την πεποίθησή μου προς την πρώτης τάξεως ευκαιρία που διαμορφώνεται για τη μόνιμη επίλυση του Κυπριακού», τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας: «Αναμένω ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν τάχιστα σε ζητήματα ουσίας και ότι θα βρεθεί μια συνολική διευθέτηση προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Επιπλέον, ενημέρωσε «Εξετάσαμε το πώς θα μπορούσε να επιταχυνθεί η βοήθειά μας, ώστε να υπάρξει εξοικείωση της τ/κ κοινότητας με το σημαντικό έργο που αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στις προοπτικές μια συνολικής λύσης». Και στα δύο θέματα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ρυθμός μας συμβαδίζει με την πρόοδο των συνομιλιών και ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν σ’ αυτό, κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

Η Ομάδα Καθοδήγησης για το Κυπριακό συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από τον κ. Μπαρόζο ως συμβολή της Κομισιόν στη στήριξη των συνομιλιών και στο συντονισμό των θέσεων, που αφορούν πτυχές της λύσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Με το ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου