ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσιοποίηση όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Δημοσιοποίηση όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν δάνεια με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια και άλλες ευνοϊκές διευκολύνσεις καθώς και όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το “κούρεμα” καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 αποφάσισε ομόφωνα σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως γίνει χωριστή καταχώρηση για πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα και για άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως μεγαλο-επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται και ως πτωχεύσας και ο οποίος την 1η Μαρτίου 2013 έβγαλε στο εξωτερικό 20 εκατομμύρια δολάρια και άλλα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που τον Φεβρουάριο του 2013 έστειλαν στο εξωτερικό αντίστοιχα ή ακόμα και μεγαλύτερα ποσά.

Κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών έγινε καταγραφή τοποθετήσεων των κομμάτων και τελική διαμόρφωση του κειμένου της έκθεσης για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 09:30 το πρωί της 6ης Μαΐου.

Από την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Συλλούρης έθεσε υπ` όψιν των Βουλευτών – Μελών της Επιτροπής επιστολές από φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία γίνονται αναφορές στην έκθεση. Η Επιτροπή αποφάσισε όπως από τον κατάλογο, που θα δημοσιοποιηθεί, αφαιρεθούν οι αριθμοί ταυτότητας και τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.

Οι επιστολές προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς, την Aristo Developers, την εταιρεία Μουσκή και το Βουλευτή Πρόδρομο Προδρόμου του ΔΗΣΥ και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου.

Σχετικές διευκρινίσεις έδωσαν με επιστολές τους προ ημερών και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού και ο πρώην Βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης, όπως δε αποφασίσθηκε σήμερα θα παραμείνει στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών η αναφορά των ονομάτων αυτών και τα στοιχεία, όπως δόθησαν στην Επιτροπή, αλλά θα υπάρξει ενσωμάτωση και των διευκρινίσεων που εδόθησαν με τις επιστολές αυτές.

Από το ΑΚΕΛ κατατέθηκαν τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς εισηγήσεις που αφορούν τον ELA και τις διαδικασίες εξασφάλισης ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα, για τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας και ηγετικών στελεχών των τραπεζών και για άλλα επιμέρους ζητήματα, για τα οποία και θα ενσωματωθεί στην έκθεση χωριστό κείμενο με τα συμπεράσματα του κόμματος.

Τα χωριστά συμπεράσματα του ΔΗΣΥ αναφέρονται κυρίως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στο ρωσικό δάνειο Δεκεμβρίου 2011, στη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από την τότε Κυβέρνηση και στην εξασφάλιση ρευστότητας, στο κούρεμα των ελλαδικών ομολόγων και στην έκθεση της Αλβάρεζ και Μαρσάλ και ότι έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τη Λαϊκή Τράπεζα.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Κληρίδης: Eπικρίνει βουλευτές για την κρίση στη Κύπρο