ΚΥΠΡΟΣ

Λευκωσία: Τελετή Ιερού Νιπτήρος στη Παναγία Φανερωμένη

Λευκωσία: Τελετή Ιερού Νιπτήρος στη Παναγία Φανερωμένη

Τη σημερινή ημέρα τιμά η η Παναγία Φανερωμένη στη Λευκωσία.

Κορυφαίο γεγονός είναι ο Ιερός Νιπτήρας, την τελετή του οποίου, κατά την τάξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο, παρακολούθησαν με μεγάλη κατάνυξη πολλοί πιστοί στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία. Κατά την τελετή ο Μητροπολίτης ένιψε συμβολικά τα πόδια 12 λαϊκών, όπως ο Χριστός ένιψε, πριν από τον Μυστικό Δείπνο, τα πόδια των μαθητών Του.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων είπε ότι η τελετή αποτυπώνει ότι έκανε ο Χριστός, πριν από το Πάθος του, να νίψει τους πόδας των μαθητών, δείχνοντας έτσι ότι, αν και απρόσιτος ως προς την θεότητα έλαβε δούλου μορφή για να σώσει το ανθρώπινο γένος.

KK1

Αυτή τη συγκινητική τελετή, ανέφερε, θα αναπαραστήσουμε και εμείς, ακούγοντας τον διάλογο του Χριστού με τους μαθητές Του και ζώντας εντονότερα την στιγμή της ταπεινώσεως του Κυρίου. «Και εμείς οφείλουμε να είμεθα ταπεινοί για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών», τόνισε ο κ. Τιμόθεος.

Ο Μητροπολίτης εις τύπον Χριστού και δώδεκα άνδρες με σανδάλια στα πόδια, ανάμεσά τους και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, που συμβόλιζαν τους δώδεκα μαθητές του Ιησού αποτύπωσαν το τελετουργικό του Ιερού Νιπτήρα. Η θρησκευτική αυτή τελετή του Ιερού Νιπτήρος μαρτυρείται από τον Δ' αιώνα μ.Χ.

Ένας ιερέας ανέγνωσε από τα Ευαγγέλια Ματθαίου, Λουκά, Μάρκου και Ιωάννη το διηγηματικό μέρος, ενώ τους λόγους του Χριστού και των μαθητών απαγγέλθηκαν από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο και τους άνδρες, που ονομάστηκαν μαθητές.

kypr

Μετά τον διάλογο αυτό ακολούθησε το νίψιμο των ποδιών των μαθητών.

Ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, απέθεσε τον αρχιερατικό σάκο, τη ράβδο, τη μίτρα, τα εγκόλπια, το ωμοφόριο, το επιγονάτιο και ζώστηκε λέντιο. Έβαλε νερό σε μικρή λεκάνη και άρχισε να πλένει συμβολικά τα πόδια των δώδεκα ανδρών - μαθητών.

Σημαντικό σημείο, η άρνηση του Πέτρου (καθηγητής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος) να του νίψει ο Χριστός (Μητροπολίτης Τιμόθεος) τα πόδια. Όπως αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, μετά την επιτίμηση του Διδασκάλου, δέχεται «ου μόνον τους πόδας, αλλά τας χείρας και την κεφαλήν», να του πλύνει ο Κύριος.

πηγη ΑΜΝΑ

Διαβάστε επίσης

Η Μεγάλη εβδομάδα στη Κύπρο