ΚΥΠΡΟΣ

Ο επιτάφιος επέστρεψε στα κατεχόμενα 57 χρόνια μετά

Ο επιτάφιος επέστρεψε στα κατεχόμενα 57 χρόνια μετά

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν σήμερα στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να λάβουν μέρος στον στολισμό και τη περιφορά του επιταφίου, μετά από 57 ολόκληρα χρόνια.


Ο ναός λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957 καθώς ο ιερέας αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί του και τα ιερά σκεύη για να αποφύγει επιθέσεις ή λεηλασίες των Τουρκοκυπρίων.

Μετά το 1974 ο ναός έμεινε ερειπωμένος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στην οποία τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεπαν τη πρόσβαση. Από νωρίς το πρωί δεκάδες πρόσφυγες από την Αμμόχωστο βρέθηκαν στην πόλη τους και στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Υπολογίζεται, ότι από την εκκλησία πέρασαν περίπου 10000 προσκυνητές.

Παρόντες στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Τη λειτουργία παρακολουθούν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάιμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ και άλλοι.

Αρκετοί προσκυνητές μετέβησαν από νωρίς στην Εκκλησία.

Στην περιφορά αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Το προσκύνημα διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου και η Ομάδα "Αμμόχωστος η πόλη μας" σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας "Famagusta Initiative".

Πηγή: 24h.com.cy