ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης σε CNN: «Η ΑΟΖ μπορεί να ενώσει την Κύπρο»

Αναστασιάδης σε CNN: «Η ΑΟΖ μπορεί να ενώσει την Κύπρο»

«Στην επανένωση του νησιού θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα πλούσια αποθέματα ενέργειας της Κύπρου» δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τόνισε επίσης ότι ο πλούτος ανήκει στο κράτος και τους κατοίκους του ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών με αποθέματα ενέργειας. Επιπλέον έκανε λόγο για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «τα οφέλη της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της ενέργειας είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Κύπρου είτε αυτοί είναι ελληνοκύπριοι είτε τουρκοκύπριοι».

ΑΟΖ1

Να παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες

Όσον αφορά την εκμετάλλευση του «πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου» ο Αναστασιάδης πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι εμπειρίες άλλων χωρών με μεγάλα αποθέματα ενέργειας κάνοντας αναφορά στο Νορβηγικό Μοντέλο και στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σκανδιναβικής χώρας που επενδύει ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που προκύψουν από τα δικά της υποβρύχια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν θα γίνουμε Αραβικά Εμιράτα»

Επιπλέον, ο Πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι «προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες ότι όταν μιλάμε για ενέργεια μιλάμε για τις μελλοντικές γενιές και όχι για το παρόν και μόνο».

Ωστόσο, «είναι σημαντικό να μην έχουν προσδοκίες ότι θα γίνουν όπως τα Αραβικά Εμιράτα του Κόλπου και ούτω καθεξής », πρόσθεσε.

ΑΟΖ

Προκλητική η στάση της Τουρκίας αλλά δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «η Τουρκία έχει παραβιάσει την οικονομική ζώνη της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» .

«Οι δράσεις αυτές μπορούν ακόμα να επηρεάσουν τις προσπάθειες για ενοποίηση της χώρα στο μέλλον» , είπε , αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά.

Τέλος, ο πρόεδρος τόνισε ότι «όλοι μας σήμερα συνειδητοποιούμε ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα που διαιωνίζεται» επαναλαμβάνοντας ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.

Πηγη sigmalive.gr

Διαβάστε επίσης

Κατεχόμενα: Ζητούν από την ΕΕ μία ενωμένη Κύπρο