ΚΥΠΡΟΣ

Ντενκτάς: Τα Βαρώσια απειλούν τις διαπραγματεύσεις

Ντενκτάς: Τα Βαρώσια απειλούν τις διαπραγματεύσεις

«Θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αν το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων μεταφερθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος – Εθνικές δυνάμεις, Σερντάρ Ντενκτάς.

Όπως είπε, τα Βαρώσια είτε θα ανοίξουν για εγκατάσταση κάτω υπό ειδική νομοθεσία υπό την κηδεμονία του ψευδοκράτους ή θα πρέπει να αναμένεται η συνολική λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του στο τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το θέμα είναι λεπτομερές και σύνθετο. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν είμαστε κοντά σε λύση, ενώ ισχυρίστηκε ότι παρά την ευέλικτη και εποικοδομητική προσέγγιση της τ/κ πλευράς, η ε/κ δεν επέδειξε βούληση για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τώρα. “Η επιθυμία τους για επαναδιαπραγμάτευση κάθε θέματος από την αρχή είναι μια ένδειξη ότι θέλουν να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση”.

Υποστήριξε δε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είχε γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές πριν από χρόνια και ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επηρεαστούν αρνητικά από την υποχώρηση της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, χρειάζεται προσοχή και εάν καταλήξουν σε μια εξαναγκαστική και βιαστική λύση συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες και η συμφωνία που θα επιτευχθεί μόνο για χάρη μιας συμφωνίας “θα μπορούσε να έχει την τύχη της Δημοκρατίας του 1960 και αυτό θα οδηγήσει σε μια τραγωδία”, όπως είπε.

Για τον Σερντάρ Ντενκτάς είναι ξεκάθαρο σε ποια κεφάλαια θα υπάρξει πρόβλημα και αυτά είναι το εδαφικό και το περιουσιακό. “Εξάλλου αυτό που τραβά την προσοχή είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κεφάλαιο στο οποίο υπάρχει οριστική συμφωνία”. Όταν, πρόσθεσε, ο Ε/κ διαπραγματευτής ζητεί επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και ζητημάτων στην οικονομία και την ΕΕ όπου παλιότερα υπήρξε συμφωνία, τότε οι δηλώσεις πως “σε μερικούς μήνες μπορεί να βρεθεί λύση” είναι αντίθετες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είναι φυσικό το θέμα του εδαφικού να συζητηθεί στο στάδιο του πάρε – δώσε , αλλά δεν πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση πως η διόρθωση των “συνόρων” θα ανοίξει το δρόμο για προσφυγοποίηση. “Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με βάση το οποίο θα γίνουν πρόσφυγες ο μικρότερος αριθμός ατόμων”.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος του ΔΚ είπε ότι οι Τ/κ είναι συνιδιοκτήτες στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι ισότιμοι εταίροι όλων των φυσικών πόρων του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σε περίπτωση πιθανής συμφωνίας, το θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να προσεγγίζεται υπό το φως αυτής της πραγματικότητας, υποστήριξε.

Τέλος ανέφερε ότι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι πολίτες του ψευδοκράτους, όπως και στην ε/κ πλευρά οι δικοί τους πολίτες, όπως είπε.

ΠΗΓΗ Sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Ντενκτάς για Κυπριακό: «Θέλουν να υπογράψουμε μια συμφωνία υπό πίεση»