ΚΥΠΡΟΣ

«Δικαιώνεται η εκτίμηση για ιστορική επίσκεψη» σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση

«Δικαιώνεται η εκτίμηση για ιστορική επίσκεψη» σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση

«Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε απόψε σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την αναγνώριση μιας και μόνης οντότητας στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλελεγμένης κυβέρνησής της.

«Διαπιστώνεται το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος.

Ανέφερε περαιτέρω ότι διαπιστώνεται η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, καθώς και ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος.

Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο