ΚΥΠΡΟΣ

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ανάκαμψη στη Κύπρο το 2015

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ανάκαμψη στη Κύπρο το 2015

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την Κύπρο καταγράφεται βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων το 2015.

Το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που δόθηκε στα κόμματα από τον υπουργό Οικονομικών και το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διευκρινίζει ότι η νομοθεσία για κατασχέσεις και αναγκαστικές πωλήσεις υποθηκευμένων ακινήτων θα τεθεί άμεσα σε ισχύ στο τέλος Ιουνίου για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από την κύρια κατοικία.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, οι διατάξεις για την κύρια κατοικία θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για να καταστούν εφικτές οι ιδιωτικές δημοπρασίες, που θα διενεργούνται από τους πιστωτές ενυπόθηκων δανείων, χωρίς παρεμβάσεις από κυβερνητικούς φορείς.

Αναλυτικότερα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτιμάται ότι το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης το 2015 δεν θα υπερβαίνει τα 258 εκατ. ευρώ (1,6 % του ΑΕΠ ) το 2015, έναντι 340 εκατ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), που περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο μνημόνιο. Το 2016, παραμένει η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 201 εκατ. ευρώ (1,2 % του ΑΕΠ).

Στο κεφάλαιο, που αφορά στο νομικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, προστέθηκε ότι ήδη οι Αρχές δημιούργησαν μια ειδική επιτροπή (Task Force) για να ετοιμάσει μελέτη αξιολόγησης του μεγέθους των εγγεγραμμένων, αλλά άτιτλων, συμβάσεων πώλησης γης και των ενυπόθηκων δανείων και να καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα πρέπει να δοθεί στους δανειστές μας, το σχέδιο του πλαισίου μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαφόρων επιλογών στους δανειστές.

Όπως είναι γνωστό από το υφιστάμενο μνημόνιο, με βάση αυτό το πλαίσιο, θα εγκριθεί η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας νομικών και φυσικών προσώπων, η οποία όπως προστέθηκε στο νέο μνημόνιο, θα περιλαμβάνει την αδειοδότηση και τη ρύθμιση των επαγγελματιών που θα εμπλέκονται στις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις και τις αναγκαστικές πωλήσεις των υποθηκευμένων ακινήτων θα πρέπει να τροποποιηθεί και να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα έχει άμεση ισχύ.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι θα υπάρχει άμεση ισχύ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από την κύρια κατοικία, για την οποία οι διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για να καταστούν εφικτές οι ιδιωτικές δημοπρασίες, που θα διενεργούνται από τους πιστωτές ενυπόθηκων δανείων. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι δεν θα γίνονται παρεμβάσεις από κυβερνητικούς φορείς.

Όσον αφορά στην παρακολούθηση των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβάνεται νέα προσθήκη στο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σχέδιο δράσης άρσης των εμποδίων για τους δανειστές, να λάβουν επαρκείς επικαιροποιημένες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, υπό προϋποθέσεις.

Όλα τα εμπόδια θα πρέπει να αρθούν πλήρως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Προστίθεται, επίσης, ότι προκειμένου να ενθαρρυνθεί η αγορά επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, μια έκθεση στην οποία να προσδιορίζονται τα εμπόδια μεταφοράς μεμονωμένων δανείων σε τρίτους.

Μέσω νέας προσθήκης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει μέχρι τέλος Μαΐου από το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφερθεισών δραστηριοτήτων της πρώην Λαϊκής, και των Συνεργατικών Ιδρυμάτων να υποβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδική έκθεση σε σχέση τις πρακτικές δανεισμού και αναδιάρθρωσης δανείων που σχετίζονται με τους πρώην και τους υφιστάμενους διευθυντές, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους κύριους μετόχους, με σκοπό να προσδιορισθούν οι αποφάσεις που οδήγησαν σε δυσανάλογες απώλειες.

Σοβαρές υποδείξεις και προσθήκες, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου.

Συγκεκριμένα, υποδεικνύεται ότι οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή στις αρχές Ιουλίου, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος.

Προστίθεται, επίσης, ότι η νομοθεσία που θα καθορίζει τη συχνότητα της υποχρεωτικής επικαιροποίησης των τιμών, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015, ύστερα από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας και η ελαχιστοποίηση των λειτουργικών κινδύνων, όπως σημειώνεται, οι Αρχές θα παρουσιάσουν στους εταίρους του προγράμματος μέχρι το τέλος του Ιουνίου φέτος:

● Μια στρατηγική επικοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση των στόχων της μεταρρύθμισης του φόρου ακίνητης περιουσίας, των συνεπειών για τους πολίτες και των διαδικασιών της νέας μεταρρύθμισης.

Να τεθούν ολοκληρωμένες διαδικασίες για την αποτελεσματική και έγκαιρη επίλυση πιθανών ενστάσεων από τους φορολογούμενους.

Οι στρατηγικές αυτές υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να είναι σαφείς και πρακτικές, που να καθορίζουν ρητά τα απαιτούμενα βήματα και τους πόρους, καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε επίσης

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο της Κύπρου