ΚΥΠΡΟΣ

Έτοιμος ο νόμος για κατάσχεση καταθέσεων

Έτοιμος ο νόμος για κατάσχεση καταθέσεων

Κατατέθηκε στη βουλή η νομοθεσία που θα επιτρέπει στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, την κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας, τραπεζικών λογαριασμών και της απαγόρευσης αποξένωσης ακινήτων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η πρακτική εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στον περί Εισπράξεως Φόρων Νόμο, παρέχουν την εξουσία στο Διευθυντή ΤΕΠ, εφόσον εξασφαλίσει τη γραπτή συναίνεση του Γενικού Εισαγγελέα, να ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα τη δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό ποσού μέχρι το ύψος του οφειλόμενου φόρου πλέον τόκων και επιβαρύνσεων και στη συνέχεια, τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων που θέτονται στο νομοσχέδιο, το δεσμευμένο ποσό να καταβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στον περί Εισπράξεως Φόρων Νόμο, παρέχουν την εξουσία στο Διευθυντή ΤΕΠ, εφόσον εξασφαλίσει τη γραπτή συναίνεση του Γενικού Εισαγγελέα, να ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα τη δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό ποσού μέχρι το ύψος του οφειλόμενου φόρου πλέον τόκων και επιβαρύνσεων και στη συνέχεια, τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων που θέτονται στο νομοσχέδιο, το δεσμευμένο ποσό να καταβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Σημειώνεται πως ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση έναντι της πιο πάνω δέσμευσης του ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς επί της οποίας ο Διευθυντής του ΤΕΠ πρέπει να αποφασίσει εντός 15 ημερών ή και να υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο για άρση της εγγραφής.

Κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του περί Εισπράξεως Φόρων Νόμου αρ.31/1962, το Δικαστήριο δύναται, κατόπιν αίτησης του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, να καλέσει ενώπιον του, πρόσωπο που παραλείπει να καταβάλει οφειλόμενο φόρο και να προβεί σε έρευνα για την κατάσταση και τα μέσα διαβίωσης του εν υπερημερία προσώπου, καθώς και να διατάξει το πρόσωπο αυτό να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό. Εφόσον το πρόσωπο συνεχίζει να παραλείπει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, τότε το Δικαστήριο δύναται να διατάξει την κατάσχεση και την πώληση της κινητής περιουσίας του εν υπερημερία προσώπου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Υπηρεσίας του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καθώς και τους περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Δήμευση Αγαθών) Κανονισμούς, δίνεται στον Έφορο ΦΠΑ η εξουσία της κατάσχεσης και δήμευσης αγαθών, χωρίς την εμπλοκή του Δικαστηρίου, εκτός και αν ο φορολογούμενος αμφισβητήσει τη κατάσχεση και δήμευση.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στον περί Εισπράξεως Φόρων Νόμο, έχουν βασιστεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις του περί Φόρου Προστιθεμένης Αξίας Νόμου, ώστε να εναρμονιστούν οι εξουσίες των δύο Τμημάτων ως προς την κατάσχεση και δήμευση κινητής ιδιοκτησίας, συνάδοντας έτσι και με την επικείμενη ενοποίηση των Τμημάτων αυτών.

Προς υλοποίηση της πιο πάνω εξουσίας, θα προωθηθεί η θέσπιση κανονισμών, στη βάση των αντίστοιχων υφιστάμενων Κανονισμών της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς