ΚΥΠΡΟΣ

Στο στόχαστρο ο παράνομος πλουτισμός δημοσίων υπαλλήλων

Στο στόχαστρο ο παράνομος πλουτισμός δημοσίων υπαλλήλων

Τον τρόπο ελέγχου του παράνομου πλουτισμού δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων συζήτησε την Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με τους Βουλευτές να ζητούν εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

«Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουμε και γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις κρατικοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους σε δημόσια αξιώματα, δυστυχώς από πλευράς του κράτους διαπιστώνουμε ότι υπήρξε απροθυμία, έλλειψη πολιτικής βούλησης – μπορώ να πω – για να τύχει εφαρμογής, όχι μια νομοθεσία, δεκάδες νομοθεσίες οι οποίες έχουν σχέση μ' αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη εφαρμογή νομοθεσίας για 25 χρόνια που προβλέπει την υποβολή πόθεν έσχες από δημόσιους υπαλλήλους, ανέφερε ότι ο λόγος που δόθηκε είναι ότι μέχρι στιγμής η ειδική επιτροπή στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις πόθεν έσχες δεν έχει συσταθεί.

«Είναι γι' αυτόν το λόγο που θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει η αποφασιστικότητα από πλευράς του κράτους να ασχοληθούμε με το θέμα, να συντονιστούμε, ούτως ώστε επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητούν να υποβάλλονται περιουσιακά στοιχεία από αυτούς οι οποίοι κατέχουν δημόσια αξιώματα, αλλά και να λαμβάνονται μέτρα πάταξης της διαφθορά», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι από πλευράς ΤΕΠ «γίνεται μια προσπάθεια αλλά ολοκληρώνεται εκεί που ανακαλύπτονται στοιχεία πλουτισμού, επιβάλλεται απλώς η πληρωμή φορολογίας». Για μας, πρόσθεσε, «αυτό δεν είναι αρκετό, χρειάζεται αυτοί να καταγγέλλονται πιθανώς στη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε να διώκονται για τον αθέμιτο πλουτισμό». Γι' αυτό, ανέφερε, η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την εφαρμογή των νομοθεσιών σε άλλη συνεδρία της.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το ΤΕΠ σε άλλη συνεδρία θα καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία που διαχωρίζουν τους δημόσιους λειτουργούς από άλλους πολίτες. Υποσχέθηκε ότι όταν έχει τα στοιχεία ενώπιον της η Επιτροπή θα ενημερώσει τους πολίτες στα πλαίσια της διαφάνειας.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Υποχώρησε η ανεργία στην Κύπρο