ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Αποδεσμεύει εμπρόθεσμες καταθέσεις

Τρ. Κύπρου: Αποδεσμεύει εμπρόθεσμες καταθέσεις

Τις δωδεκάμηνες εμπρόθεσμες καταθέσεις, ύψους περίπου 927 εκατ. ευρώ, που είχαν δεσμευθεί βάσει των διαταγμάτων ανακεφαλαιοποίησης της, τον Ιούλιο του 2013 και οι οποίες λήγουν στις 31 Ιουλίου αποδεσμεύει η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σταδιακής προόδου της και εξομάλυνσης του προφίλ λιτότητας της καταθετικής της βάσης στην Κύπρο", η Τράπεζα προχωρεί στην αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων ως ακολούθως:

• 1/3 των καταθέσεων αποδεσμεύεται άμεσα και είναι διαθέσιμο σε τρεχούμενους λογαριασμούς των κατόχων τους,

• 1/3 των καταθέσεων μετατρέπεται σε τρίμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Οκτωβρίου 2014,

• 1/3 των καταθέσεων μετατρέπεται σε εξάμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Ιανουαρίου 2015.

Σημειώνεται ότι τα αποδεσμευμένα ποσά θα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα, για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση για την αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, “καθοριστικοί παράγοντες στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η βελτίωση της ρευστότητας της Τράπεζας και οι συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες της Τράπεζας για βελτίωση της ρευστότητας της μέσω απομόχλευσης”.

Για την απόφαση λήφθηκε υπόψη και η ανακοίνωση της Τράπεζας σχετικά με την ιδιωτική τοποθέτηση €1 δισεκατομμυρίου συνήθων μετοχών, που αποτελεί σημαντική και απτή ένδειξη για την εμπιστοσύνη διεθνών θεσμικών επενδυτών προς την Τράπεζα” σημειώνεται.

Επιπλέον, “η αποδέσμευση αντανακλά τη συνετή διαχείριση ρευστότητας της Τράπεζας και λαμβάνει υπόψη την βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον” όπως αναφέρεται.

“Με αυτή την απόφασή της η Διεύθυνση της Τράπεζας ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των καταθετών της και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας για να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας” καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Μέχρι €120 εκατ. θα επενδύσει στην Τρ. Κύπρου η EBRD